27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ θα είναι πλημμυρίδα προβλημάτων»

Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να βλέπει με αυτόν τον απαξιωτικό τρόπο τους δήμους και τον ρόλο τους και να μην αντιμετωπίζει τους δημάρχους ως «βλαχοδημάρχους» που αδυνατούν να χειριστούν λειτουργίες και νομικά πρόσωπα τόνισε στον Alpha Radio o δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. Αυτά με αφορμή το νομοσχέδιο συγχωνεύσεων και συνενώσεων νομικών προσώπων στους δήμους, με τον ίδιο να προειδοποιεί ότι η «πλημμυρίδα» προβλημάτων θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και όχι των υπολοίπων νομικών προσώπων που συν τω χρόνω θα προσαρμοστούν.

Η κυβέρνηση βλέπει τους δημάρχους και τους δήμους σαν κατσαπλιάδες

«Όλες αυτές οι συνενώσεις χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία και περισσότερη δουλειά, δηλαδή δεν μπορεί οι συνομιλητές των υπουργών να είναι κάποιοι δήμαρχοι και όχι το σύνολο των δημάρχων, διότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να απαλλαγούν από τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουνε και είναι λογικό να λένε να γίνουνε οι συγχωνεύσεις. Σε πρώτη φάση αυτές οι συγχωνεύσεις οι οποίες έχουνε γίνει δεν επιφέρουνε μεγάλες στο τρόπο λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, διότι οι παιδικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπως τώρα, το ίδιο και με το ωδείο που φυσικά ήτανε πιο ευέλικτο όταν ήτανε νομικό πρόσωπο. Χάνεται αυτή η ευελιξία η οποία είχαν τα νομικά πρόσωπα, το κακό ξέρετε ποιο είναι; Δεν είναι εάν συγχωνεύτηκαν τα νομικά πρόσωπα, τα πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση βλέπει τους δημάρχους και τους δήμους σαν κατσαπλιάδες που απορροφούν χρήματα ή σαν να είμαστε οι βλαχοδήμαρχοι και να κάνουμε ρουσφέτια για να πάρουμε ψήφους, δυστυχώς έτσι μας βλέπουνε».

«Το σχέδιο αυτό θεωρητικά εκπονήθηκε για την εξοικονόμηση προσωπικού διότι πράγματι οι δήμοι πάσχουν από προσωπικό και επίσης για την εξοικονόμιση χρημάτων. Όμως ποιο προσωπικό το οποίο μιλάμε με την κινητικότητα, σε 3 χρόνια που δεν θα υφίσταται αυτό το όριο θα αρχίσουν πάλι οι υπάλληλοι να φεύγουν. Άρα είναι προφανές ότι το προσωπικό σύντομα θα φεύγει πηγαίνοντας σε υπηρεσίες που μπορεί να δουλέψει λιγότερο».

Παρακρατάνε από τους ΚΑΠ, από τα έργα που θα έκανες στους δήμους

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι τι θα γίνει με τις ΔΕΥΑ, ο κ. Δούκας δε μίλησε για αυτές γιατί δεν τον αφορά, Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχουνε ΔΕΥΑ, το νερό εκεί είναι ιδιωτικοποιημένο στην πραγματικότητα αλλά στους δήμους και στις περιφέρειες μας ζεματάει αυτό όταν σχεδιάζουνε μεγάλες συγχωνεύσεις δηλαδή σε εμάς εδώ σχεδιάζουνε Καβάλα Δράμα Σέρρες, αλλά σε μεγάλους νομούς με ιδιαιτερότητες ο καθένας και θα πρέπει να γίνει μία ΔΕΥΑ η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα όλης αυτής της περιφέρειας. Διότι εγώ σας λέω ότι θα παραμείνει το προσωπικό, τότε γιατί κάνει τις συνενώσεις αυτές αν δεν έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του; Λένε π.χ. ότι χρωστάμε στο ρεύμα, αλλά γιατί χρωστάμε στο ρεύμα και δε θα λυθεί με τις συγχωνεύσεις; Είναι διότι η ΔΕΥΑ όλης της Ελλάδος πληρώνουν το ρεύμα όπως είναι το οικιακό, δε πληρώνουν το βιομηχανικό αλλά την χρέωση του νοικοκυριού και με τις ρήτρες αναπροσαρμογής που υπήρχανε ξαφνικά όλες οι ΔΕΥΑ να βρεθούνε να χρωστάνε. Και όχι μόνον αυτό, λέει θα σας καλύψω αυτά τα χρήματα αλλά θα σας τα παρακρατήσω από τους ΚΑΠ, δηλαδή από τα χρήματα που μας δίνει. Το βρήκανε τώρα το κόλπο, όπως είναι και για το τέλος ταφής που φέτος δήμος Καβάλας πρέπει να πληρώσει 700 χιλιάδες επιπλέον το τέλος ταφής. Αυτά όλα στα παρακρατάνε από τους ΚΑΠ, από τα έργα που θα έκανες στους δήμους».

«Αν θες να βοηθήσεις τις ΔΕΥΑ δώσε δυνατότητες να μειώσουνε το ενεργειακό τους κόστος, ο δήμος μας ξεκίνησε να το κάνει, ενεργειακά να αναβαθμίσει τις υποδομές του, να εξοικονομεί χρήματα από κει. Εδώ έχουμε κάνει μία ενεργειακή κοινότητα αυτή τη στιγμή και παλεύουμε να πάρουμε το δάνειο και μας λένε ότι στις ενεργειακές κοινότητες δεν δίνουν δάνειο! Και στους ιδιώτες πως δίνουν; Διότι αν δώσουν στους δήμους τις δυνατότητες θα κόψουν από κάποιους άλλους μεγάλους, εκτός και αν μας θεωρούνε άχρηστους και μαζί όλους τους δημότες οι οποίοι έρχονται και ψηφίζουν».

Οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ θα είναι πλημμυρίδα

«Οι συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων είναι το πιο λάιτ κομμάτι του νομοσχεδίου, οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ όμως είναι πλημμυρίδα διότι ακριβώς υπάρχουνε δήμοι οι οποίοι υπολειτουργούν στο θέμα της ύδρευσης, δηλαδή δεν υπάρχουνε ΔΕΥΑ και είναι στο δήμο. Υπάρχουν και δήμοι οι οποίοι έχουν οργανωμένες ΔΕΥΑ. Αυτό φυσικά και είναι άδικο διότι εμείς αυτή τη στιγμή τρέχουμε και σχεδιάζουμε για το μέλλον, προσπαθούμε να βρούμε χρήματοδοτήσεις για να υλοποιηθούνε τα έργα μας και ήδη έχουμε εντάξει έργα 99 εκατομμυρίων τα οποία αρχίζουν και υλοποιούνται. Τώρα θα υπάρχουνε πέντε αντιδήμαρχοι στο διοικητικό συμβούλιο, θα υπάρχει ένας διευθύνων σύμβουλος ο οποίος θα είναι από την αγορά, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα δυσκολεύουν διότι άλλες ανάγκες έχει ο δήμος Καβάλας και άλλες ο δήμος Σερρών. Να δώσει κίνητρα να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι συνενώσεις αλλά όχι όλοι μαζί οι δήμοι σε μία στέγη. Ρωτούσα τον κ. Γραφάκο, αν έχουμε μία βλάβη στο Κρανοχώρι που εινια μια δική μας κοινότητα, τι θα γίνει; Και μου λέει καλά θα τα δούμε αυτά. Αυτοί έχουν στο μυαλό τους την Αθήνα που έχουν διαφορετική οργάνωση εκεί. Να σταματήσουν να βλέπουν τους δήμους ως την τελευταία τρύπα του ζουρνά. Κανονικά πρέπει να θεωρούνε ότι η δήμοι είναι στην πρώτη γραμμή και όχι στην οπισθοφυλακή».

 

 

 

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles