21.1 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Οι μηχανικοί της πολεοδομίας απεφάνθησαν ότι πράγματι υπάρχουνε εμφανείς ενδείξεις φθορών για το παλιό Πρωτοδικείο»

Τις εκτεταμένες φθορές που πολλοί διαπίστωναν δια γυμνού οφθαλμού επιβεβαίωσαν οι δύο μηχανικοί της πολεοδομίας που κλήθηκαν να ελέγξουν το κτίριο του παλιού Πρωτοδικείο αφού η εισαγγελία Καβάλας διέταξε αμέσως προκαταρκτική εξέταση, μετά την μηνυτήρια αναφορά των Κ. Σιμιτσή, Α. Καραγιώργη και Γ. Τσακίρη για την κατάσταση των κτιρίων τόσο της παλιάς Μεραρχίας όσο και του παλιού Πρωτοδικείου. Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μίλησε όμως και για την υπόθεση του Σανατορίου και της ορθοπεδικής, της μάχης της ιατρικής εταιρίας με το δημόσιο και την δεύτερη… μάχη για την αλλαγή χρήσης που θα ανοίξει το δρόμο στην αξιοποίηση του.

«Οι δύο συμπολίτες μας με τους οποίους κάνουμε μαζί το διάβημα προς την εισαγγελία είναι ο Ανδρέας Καραγιώργης και ο Γιώργος Τσακίρης, γνωστοί στην Καβάλα. Κάναμε μια μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση που βρίσκονται τα δύο κτίρια, σημαντικά για την ιστορία του τόπου μας, μιλώ για το παλιό Πρωτοδικείο και την παλιά Μεραρχία δίπλα στο 1ο γυμνάσιο. Αμφότερα καταρρέουν και τα δύο έχουνε υποστεί φθορές από την αχρησία, ιδίως το παλιό Πρωτοδικείο που έχει ένα θέμα με την στέγη του, έχει γύρει και προκαλείται ένας κίνδυνος. Είναι και ποινικό αδίκημα, όποιος αφήνει πολιτιστικό μνημείο να καταστρέφεται και να κινδυνεύει. Η ευαισθησία της εισαγγελίας ήταν άμεση, διέταξε αμέσως προκαταρκτική εξέταση και η εντολή δόθηκε προς την πολεοδομία του δήμου Καβάλας να κάνει έλεγχο και στα δύο κτίρια. Από όσο με πληροφόρησε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου ήδη αυτός ο έλεγχος έχει γίνει στο παλιό Πρωτοδικείο γιατί ο κ. Γραμμένος είχε τη δυνατότητα να πάρει το κλειδί από τα δημόσια κτήματα και έδειξε το κτίριο. Οι δύο μηχανικοί της πολεοδομίας απεφάνθησαν ότι πράγματι υπάρχουνε εμφανείς ενδείξεις φθορών και όσο αφορά την στέγη θα αποφανθεί η πολεοδομία. Έχει φυτρώσει ένα δεντράκι, επίσης υπάρχει όχι απλά υγρασία αλλά ολόκληρο ρυάκι!».

«Η ΕΤΑΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες, διαφορετικά ας το παραχωρήσει στο δήμο Καβάλας όπως έκανε με την περίπτωση της παλιάς Νομαρχίας, πάλι ένα παλιό οθωμανικό κτίριο, ωραιότατο που θυμίζει λίγο το διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και παραχωρήθηκε δωρεάν στο δήμο Κιλκίς για 50 χρόνια. Αυτά τα κτίρια είναι σημαντικά για την ιστορία της Καβάλας, το παλιό Πρωτοδικείο ξέρουμε ότι ήτανε διοικητήριο οθωμανικό, στη συνέχεια εκεί έγινε η απελευθέρωση της πόλης, όπως έχουμε φωτογραφίες των τριών τότε σημαντικών κοινοτήτων της πόλης που διαδήλωσαν υπέρ του συντάγματος των νεοτούρκων. Να σεβαστούν το γεγονός ότι εκεί επί έναν σχεδόν αιώνα δικάστηκαν άνθρωποι, καταδικάστηκαν οι αγωνιστές της δημοκρατίας».

«Υπάρχουν δύο κτίρια της ιατρικής εταιρείας, είναι η παλιά ορθοπεδική και το σανατόριο, είναι διαφορετικό το νομικό καθεστώς. Η μεν ορθοπεδική είχε παραχωρηθεί από το δασαρχείο έναντι ενός μικρού συμβολικού τιμήματος αλλά με αποκλειστικό σκοπό να λειτουργούν εκεί κοινωνικές υπηρεσίες. Για το δε σανατόριο δεν είχε τίτλους η ιατρική εταιρεία, ενδεχομένως να είχαν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, αλλά ύστερα από 30 χρόνια δικαστικών αγώνων δικαιώθηκε η ιατρική εταιρεία και τέλος ο Αρειος Πάγος μόλις πριν από μία εβδομάδα απέρριψε τις απαιτήσεις του δημοσίου και δέχθηκε ότι ιδιοκτήτης είναι η ιατρική εταιρία. Το σανατόριο ως κτίριο δεν έχει κάποια πολεοδομική δέσμευση, μπορεί η ιατρική εταιρεία να το κάνει ό,τι θέλει προς εξυπηρέτηση των σκοπών του σωματείου. Το 2013 όταν γινόταν το γενικό πολεοδομικό εκεί είχε σχεδιαστεί να μεταφερθεί έναν μέρος των δραστηριοτήτων του ΤΕΙ. Άρα είχαμε ορίσει ως χρήση «εκπαίδευση και έρευνα», πράγμα που εμποδίζει όπως καταλαβαίνετε την εκμετάλλευση του ακινήτου αυτού. Βοηθήσαμε λοιπόν με τον Α. Γρανά να αλλάξει η χρήση όταν ήμουν αντιπεριφερειάρχης, συνεννοηθήκαμε με την πολεοδομία Καβάλας για το πως θα μπορέσει να γίνει αυτή η αλλαγή χρήσης στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Έγιναν οι ενέργειες όλες, ατελείωτες συζητήσεις με τον προϊστάμενο της πολεοδομίας και τελικά η εισήγηση της πολεοδομίας έφυγε τέλη του προηγούμενου έτους και ήδη ο δήμος Καβάλας νομίζω έχει περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές και θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, ελπίζω να είναι ομόφωνη απόφαση».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles