24.1 C
New York
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Buy now

‘Όχι του περιφερειακού συμβουλίου στο ανοσιούργημα της Λεκάνης!

Μία αχτίδα αισιοδοξίας αφήνει το ομόφωνο όχι του περιφερειακού συμβουλίου στο αίτημα για εγκατάσταση του περίφημου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λεκάνη που θα… εξαφάνιζε κυριολεκτικά την ζωή από το χωριό τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Δημήτρης Λυμπεράκης. Το όχι αυτό όμως δεν αφορά μόνο την υπόθεση της Λεκάνης αλλά και τις υπόλοιπες 37 ακόμη αντίστοιχες περιπτώσεις εκ των οποίων ένα ποσοστό 80% προχωρούν χωρίς να έχει υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση.

«Υπάρχει μία έτσι γενικότερη αφύπνιση και σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι δείχνουν να μη μένουν αμέτοχοι στις κοινωνικές απαιτήσεις και στις κοινωνικές ανάγκες, τουλάχιστον σε επίπεδο συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου γιατί έξω από το περιφερειακό συμβούλιο δεν βλέπω και μεγάλες προσεγγίσεις. Το πολύ σημαντικό είναι ότι το περιφερειακό συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα αρνητικά στην γνωμάτευση για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε σχέση με το ανοσιούργημα που πάει να γίνει στην Λεκάνη. 115 χιλιάδες φωτοβολταικά πλαίσια θα απλωθούν εκεί στη Λεκάνη, θα το πνίξουν το χωριό, θα είναι 30 μέτρα από τα σπίτια και μιλάω σε χρόνο ενεστώτα γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η κεντρική διοίκηση θα ακούσει τη γνωμάτευση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, εμείς απλώς γνωματεύουμε δεν αποφασίζουμε. Το φρένο μπαίνει και στα υπόλοιπα που εκκρεμούν γιατί είχαμε να γνωμοδοτήσουμε για 37 ακόμη αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλαδή υπάρχει ένας κατακλυσμός επενδύσεων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αλλά κατά ένα ποσοστό 80% χωρίς να έχει υπάρχει προηγούμενη διαβούλευση. Ήταν παρών και ο κ. Κογκαλίδης και έκανε μία παρουσίαση του προβλήματος που αρχίζει και υπάρχει εκεί με τους αμπελουργούς, μίλησε για εξωφρενικά μεγάλες εκτάσεις οι οποίες προβλέπεται να καλυφθούν από τα φωτοβολταϊκά, νομίζω είπε κάπου και 16.000 στρέμματα! Αυτά είναι ανοσιουργήματα σε βάρος της υγείας των ανθρώπων. Δηλαδή δεν λέμε όχι και λογω ιδεολογίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά κοιτάμε το συμφέρον των κατοίκων κοιτάμε το συμφέρον των ανθρώπων, και μετά των εταιριών. Έχουμε μάχες να δώσουμε στο μέλλον».

«Έμαθα εκ των υστέρων ότι αφότου πήγα εγώ στη Λεκάνη πήγε και ο κ. Πασχαλίδης εκεί και μπράβο του. Ο περιφεριεάρχης κ. Τοψίδης ειπε πως εμείς μπορεί να καταθέτουμε αρνητική γνωμοδότηση αλλά η απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος και οικονμίας αναιρείται με καινούργια απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος και οικονομίας μέσα από ένσταση που πρέπει να γίνει στην αποκεντρωμένη. Και όλα αυτά με την προυπόθεση ότι η κεντρική διοίκηση θα μας λάβει σοβαρά υπόψιν της. Δεν θα πει δηλαδή γεια σας μυρμηγκάκια εμείς θα αποφασίσαμε να το κάνουμε και τελείωσε η ιστορία. Έχει μέλλον η υπόθεση.

«Μου ήρθανε τα στοιχεία από τον Έβρο για σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις υπεράκτιων ανεμογεννητριών εκεί, υπεράκτιες είναι αυτές οι οποίες πακτώνονται στο βυθό και προεξέχουν από τη θάλασσα γύρω στα 60 με 70 μέτρα, σχεδιάζονται νησίδες τέτοιων υπεράκτιων ανεμογεννητριών λίγο πιο κάτω από το Δέλτα του Έβρου και έξω από την Σαμοθράκη. Μιλάμε για ένα μέλλον εντελώς δυστοπικό».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles