Ολοκλήρωσε την πρώτη του 4ετή θητεία ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη και τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης θητείας ανέλυσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης για το δήμο Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου. Ο ίδιος μίλησε στον Alpha Radio για την 4ετή του θητεία και τι αποκόμισε από αυτή ενώ ως τα δύο σοβαρότερα ζητήματα έθεσε την ανάγκη στέγασης του θεσμού πλησίον του δήμου Καβάλας και την περαιτέρω γνωστοποίηση του στους δημότες της Καβάλας.
«Ζητάω την ενίσχυση αυτού του θεσμού με κάθε τρόπο γιατί πιστεύω πραγματικά ότι ασχολήθηκα εντατικά με τη εφαρμογή του και πιστεύω πολύ έντονα στο θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη. Είναι μία δυνατότητα που έχουνε οι δημότες οποιασδήποτε πόλεως πάνω από 20.000 κατοίκων, να έχουν μια δωρεάν προσφυγή για επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν μεταξύ τους και του δήμου. Είναι μία διαδικασία εξαιρετικά απλή τουλάχιστον σε ότι αφορά την αρχική της σύνθεση και είναι μία διαδικασία επαναλαμβάνω δωρεάν, δεν επιβαρύνεται το δημότης ούτε με ένα ευρώ και είναι μία διαδικασία η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις εγγυάται άμεση και γρήγορη και αποτελεσματική λύση στα προβλήματα. Οι προσπάθειες να καταστεί όσο το δυνατόν ευρύτερα γνωστή φοβάμαι ότι δεν ήταν πετυχημένες μέχρι στιγμής ή ήταν μερικώς πετυχημένες, αρκετός κόσμος το γνωρίζει αλλά όχι το σύνολο των δημοτών που θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Πολύ λιγότερο γνωστό είναι το εύρος των αρμοδιοτήτων του συμπαραστάτη του δημότη που δεν μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε είδους θέματα, υπάρχει ένας περιορισμός αυτών των αρμοδιοτήτων και αυτός είναι λιγότερο γνωστός».
«Θα πρέπει και ο συμπαραστάτης του δημότη να αποκτήσει το δικό του γραφείο και να μη μένει ανέστιος. Όση προσπάθεια και να κάνει δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά από μόνος του. Ο στόχος του δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσει προβλήματα των δημοτών, λειτουργεί αμφιμερώς, δηλαδή προληπτικά για να αντιμετωπίσει προβλήματα του δήμου και των δημοτών. Είναι κάπου στο μεσοδιάστημα η θέση του, δεν είναι μικρή εμβέλεια να αντιμετωπίζονται προβλήματα του δήμου στην γένεση τους και να επιλύονται χωρίς αυτά να λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις ή ενδεχομένως να έχουμε και μία κατάληξη της προσπάθειας επίλυσης τους προβλήματος στα δικαστήρια.
«Ο συμπαραστάτης δεν είναι ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά, λειτουργεί στη μέση και λειτουργεί αμερόληπτα και με διαφάνεια και για τις δύο πλευρές επ’ ωφελεία και των δημοτών και του δήμου. Για την 4ετία που πέρασε είχαν την δυνατότητα να έχουν συμπαραστάτη 161 δήμοι από τους 326 της χώρας λόγω πληθυσμιακού κριτηρίου. Από τους 161 δήμους οι 89 επιχείρησαν να εκλέξουν συμπαραστάτη και οι υπόλοιποι δεν μπήκαν καν στην διαδικασία. Από αυτούς τους 89 που ξεκίνησαν τη διαδικασία της επιλογής μπόρεσαν να έχουν συμπαραστάτη μόνο οι 33, μεταξύ αυτών και η Καβάλα.
«Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, είναι μία διαδικασία που βάζει το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο και αυτή την έκκληση απεύθυνα και χθες στους συνδημότες μου δημοτικού συμβούλους ότι πρέπει για πολλά πράγματα να δημιουργηθεί αυτή η κουλτούρα συναίνεσης. Δεν το έχω κρύψει ότι θα ήθελα να συνεχίσω στην διαδικασία αυτή, θα ήθελα να συνεχίσω αυτό το έργο το οποίο το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί παρακολουθείς και έχεις τον σφυγμό της πόλης, της λειτουργίας της πόλης πάρα πολύ ζωντανά. Όταν βλέπεις μάλιστα να στέφονται με επιτυχία τα προβλήματα που επιλύεις και να σου στέλνουν ευχαριστήρια μηνύματα ηλεκτρονικά ή αισθάνονται ότι ο δήμος μέσα από αυτή τη λειτουργία είναι δίπλα στο δημότη είναι κάτι που σε χαροποιεί και ουσιαστικά είναι και η ηθική ανταμοιβή που παίρνεις».