22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Ο στόχος για το 2024 είναι η υλοποίηση της ενεργειακής κοινότητας»

Για μία σειρά ενδιαφερόντων θεμάτων που αφορούν την λειτουργία του νέου διοικητικού σχήματος στο Δήμο, του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των προτεραιοτήτων για την επόμενη θητεία μίλησε στον Alpha Radio ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης. Αποκαλύπτει πόσοι και ποιοι θα είναι στο νέο διοικητικό σχήμα, μιλά για την ενεργειακή κοινότητα, και το σχέδιο του να μεγαλώσουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Χρόνης και Σταυρίδης μένουν στις θέσεις τους

«Κάποιοι παραμένουν στις θέσεις τους όπως είναι ο κ. Χρόνης της ΔΕΥΑΚ διότι αυτά που έμειναν να κάνουν στην ΔΕΥΑΚ είναι πάρα πολλά με όλα αυτά τα έργα τα οποία έχουμε εντάξει, το βιολογικό του Δάτου, το βιολογικό της Καβάλας, το μεγάλο έργο στο Κεφαλάρι, η επαναδημοπράτηση στον Αμυγδαλεώνα, το έργο στο Ζυγός, είναι πολλά που πρέπει να γίνουν που αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή. Μετά από δύο χρόνια βλέπουμε τι θα γίνει, ο κ. Χρόνης θα μείνει στη θέση του. Το ίδιο και με τον κ. Σταυρίδη καθώς θα κάνουμε διάφορες αλλαγές και παρεμβάσεις στην καθαριότητα για να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί καθώς βλέπετε ότι η πόλη εχει αλλάξει πάρα πολύ πληθυσμιακά το καλοκαίρι, με όλους τους επισκέπτες της, με το Παληό που έχει πάρα πολύ κόσμο και δεν μπορούμε τα απορρίμματα να τα μαζεύουμε μέρα παρά μέρα ή ακόμη και αν δεν έχουμε οδηγό να καθυστερούμε να τα πάρουμε, αυτό δε μας τιμάει. Έτσι ετοιμάζουμε αλλαγές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα και όχι μόνον αυτό, να μπορούμε πλέον να εξοικονομούμε προσωπικό ούτως ώστε να πλένουμε τους κάδους καθημερινά, όπως επίσης να πλένουμε τους δρόμους κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες».

Οι άλλες αντιδημαρχίες και ο πρόεδρος του Δ.Σ.

«Ο κ. Μιχαλάκης θα πάρει την αντιδημαρχία παιδείας, οι αντιδημαρχίες στο εξής θα έχουν πολλά αντικείμενα κι αυτό γιατί όπως ξέρετε καταργούνται τα νομικά πρόσωπα και περνάνε στους δήμους, δηλαδή πχ. οι σχολικές επιτροπές καταργούνται και το έργο αυτό των σχολικών επιτροπών θα περάσει στον αντιδήμαρχο και στους διευθυντές των σχολείων. Επίσης είπα για τον κ. Τσιτσιλικάκη ο οποίος θα αναλάβει την δημοτική αστυνομία και το θέμα των αδέσποτων. Στο οικονομικών θα παραμείνει ο κ. Προμούσας στη θέση του, είναι και ο μόνος οικονομολόγος που έχουμε στην παράταξη, ήδη η δουλειά που κάνει τα χρόνια αυτά που είναι στην αντιδημαρχία είναι πάρα πολύ σημαντική και τα αποτελέσματα φαίνονται. Ο κ. Μουμτσάκης θα πάρει τον πολιτισμό που και αυτό είναι μεγάλο αντικείμενο διότι το πιο πιθανό είναι να μην είναι ευνοϊκή η απόφαση για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Για πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι ο κ. Μαμτσαδέλης, νέος άνθρωπος και νομικός, η απόφαση είναι να είναι ο κ. Μαμτσαδέλης στην αρχή τουλάχιστον γιατί έρχονται πολλές εγκύκλιοι τις οποίες πρέπει να τις διαβάζει ο πρόεδρος και να τα ξέρει και αυτός είναι ο λόγος που στην φάση αυτή ξεκινάμε με έναν δικηγόρο και μάλιστα με ένα καλό δικηγόρο».

Μία νέα αρχή με νέους ανθρώπους

«Είπαμε να κάνουμε και μία καινούργια αρχή στο δημοτικό συμβούλιο μετά από όλο αυτό το τοξικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από κάποιους μέσα στο συμβούλιο είναι η ευκαιρία τώρα να γίνει μία καινούργια αρχή με νέους ανθρώπους, με πιο νέους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι μπαίνουν πλέον. Δε μιλάω για την αντιπολίτευση, αντιπολίτευση πρέπει να γίνει και να γίνεται. Αλίμονο εάν δεν γίνεται αντιπολίτευση, είναι άλλο η αντιπολίτευση και άλλο το να μην τη χαρακτηρίσω αλλιώς, θα το πω υπερβολή όπως αυτό που κυκλοφόρησε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι το θέμα της Παναγίας απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη».

11 οι αντιδήμαρχοι που θα αναλάβουν και τα νομικά πρόσωπα

«Θα έχουμε και άλλες αλλαγές, γιατί είναι 6 οι αντιδημαρχίες που προβλέπονται από το νόμο και ακόμη δύο αμισθί άρα 8, αν σκεφτείτε ότι για κάθε νομικό πρόσωπο που κλείνει και είχε τα τελευταία πέντε χρόνια προϋπολογισμό πάνω από 600 χιλιάδες δίνει έναν αντιδήμαρχο, συνεπώς έχουμε 3 αντιδημάρχους, διότι και το ωδείο και οι παιδικοί σταθμοί, και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έχουν προϋπολογισμό πάνω από 600.000, συνεπώς θα είναι τρεις ακόμη αντιδήμαρχοι, δηλαδή το σύνολο θα είναι 11 εκ των οποίων οι δύο θα είναι άμισθοι. Θα είναι ένα μεγάλο σχήμα γιατί πρέπει να λειτουργεί το σύστημα, δηλαδή αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει μάθει να λειτουργεί με τα νομικά πρόσωπα, τώρα αντί για πρόεδρος θα υπάρχει αντιδήμαρχος, δε σημαίνει ότι στη διοίκηση θα είναι περισσότεροι από πριν, αλλά για να μπορέσουμε να αποδώσουμε και να μπουν σε μια ρέγουλα όλα αυτά πρέπει να συμμετέχουν αρκετοί από την διοίκηση».

Το πρώτο στάδιο της ενεργειακής κοινότητας

«Έχουμε να σχεδιάσουμε πάρα πολλά και μάλιστα θα παρθούν και αποφάσεις οικονομικές. Από δω και πέρα για τα 2 επόμενα χρόνια θα γίνει μία οικονομία κλίμακος σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να κάνουμε κάποια πράγματα επιπλέον. Ο στόχος για το 2024 είναι η υλοποίηση της ενεργειακής κοινότητας, ήδη όπως έλεγα και προεκλογικά τα 9 μεγαβάτ έχουνε εγκριθεί από τον ΔΕΔΗΕ και είναι η χρηματοδότηση. Η οικονομοτεχνική μελέτη έχει γίνει για τα 9 μεγαβάτ, είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια. Τα 10 εκατομμύρια φυσικά θα είναι λιγότερο διότι η αγορά, η προμήθεια των φωτοβολταϊκών θα γίνει με διαγωνισμό και θα υπάρχει και μία έκπτωση. Κατεβαίνω την άλλη βδομάδα την Τρίτη που θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο των παρακαταθηκών και δανείων για να πάρουμε δάνειο. Σύμφωνα με την μελέτη με αυτά τα 9 μεγαβάτ δίνουμε σε 600 νοικοκυριά δωρεάν ρεύμα και εξοικονομούμε και ρεύμα τριών εκατομμυρίων από τον Δήμο Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο θα τα δίνουμε για να κάνουμε αποσβέση του δανείου και το ένα να το επενδύουμε πάλι για να κάνουμε όλες τις λάμπες Led και άλλες εργασίες και σε πέντε με έξι χρόνια θα το έχουμε εξοφλήσει το δάνειο».

Η αξιοποίηση Γούλα – Τσεκμέζογλου

«Επίσης κατεβαίνω να δω και την κ. Σδουκού γιατί όπως λέγαμε έχουμε σχεδιάσει για 18 μεγαβάτ, τα άλλα 9 θα πάνε στην υψηλή τάση και πάω για να μπορέσει η ΔΕΗ να απελευθερώσει κιλοβάτ για να μπορέσουν να γίνουν στην Καβάλα 9 και έπεται συνέχεια διότι το νομικό πλαίσιο έχει αλλάξει, μπορούν να γίνουν μεγαλύτερα ενεργειακά πάρκα, πάνω από τα 18 μεγαβάτ το οποίο αυτό θα το εκμεταλλευτούμε. Έχει συσταθεί η ενεργειακή κοινότητα με πρόεδρο τον κ. Χρόνη και πέρα από αυτό έχουμε την τύχη να έχουμε στον συνδυασμό μας δύο γνώστες, τον κ. Γούλα και τον κ. Τσεκμέζογλου. Ακόμη και αν δε δικαιωθεί στο εκλογοδικείο ο κ. Τσεκμέζογλου θα του αναθέσω να τρέξουμε την ενεργειακή κοινότητα. Για την ενεργειακή κοινότητα δεν είναι μόνο τα φωτοβολταϊκά, ήδη ετοιμάζουμε πως θα γίνει το πράσινο υδρογόνο και κάνουμε τις μελέτες, το αέριο που βγαίνει από το νερό και είναι το πλέον οικολογικό διότι ακόμη και το φυσικό αέριο έχει υδρογονάνθρακες, είναι λίγο καλύτερα από το πετρέλαιο. Το πράσινο υδρογόνο είναι εντελώς οικολογικό και είναι κάτι που μελετάμε, αλλά σε βάθος χρόνου».

Η ορκωμοσία και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

«Η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου, απλώς τα μέρη που έχουμε καταλήξει είναι δύο, ένα είναι η Λυδία, και ένα το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου το οποίο θα πάμε σήμερα να το δούμε και ανάλογα θα καταλήξουμε. Πάντως η ημερομηνία έχει κλείσει. Τώρα για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις εκεί στο Ακόντισμα υπάρχει η σπηλιά του Άγιου Βασίλη που είναι ένα καταπληκτικό μέρος οπότε θα κοιτάξουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις όπως ο Μύλος των Ξωτικών, όπως η Ονειρούπολη ούτως ώστε να προσελκύσει κόσμο η περιοχή. Μετά τις γιορτές θα καλέσω τους ανθρώπους που οργάνωσαν το Μύλο των Ξωτικών ούτως ώστε να το βάλουμε μπρος και να δούμε και πόσο θα μας στοιχίσει για να ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles