21.4 C
New York
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Ο κόσμος ήθελε όραμα, αυτό το όραμα έδωσε η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση»

50 χρόνια μετά και η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη είναι επίκαιρη και πάλι τόνισε με αφορμή τα… 50στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ο πρώην βουλευτής και υπουργός του κόμματος, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος. Το ιστορικό στέλεχος του κινήματος μίλησε για την περίφημη διακήρυξη, τις πρόνοιες της, τα συνθήματα της και πόσα εξ αυτών πραγματώθηκαν με την Αλλαγή του 1981, ενώ περιέγραψε και την σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική.

«Χρόνια μας πολλά, μετά 50 χρόνια και η διακήρυξη μας είναι επίκαιρη και πάλι. Η διακήρυξη εκείνη βγήκε ύστερα από μία επταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή η οποία ήτανε δημοκρατία μεν αλλά ήτανε χειρότερη από τη δικτατορία με τις διάφορες παρακρατικές οργανώσεις, με την ασφάλεια να είναι πάνω από το κεφάλι μας και αυτό ήτανε χαρακτηριστικό της μετεμφυλιακής εποχής. Μετά τη δικτατορία ο κόσμος ήθελε ένα όραμα, ήθελε μία ελπίδα, αυτό το όραμα το έδωσε η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, τι ήτανε; Έλεγε ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, επιτέλους να φύγουμε από την επιτήρηση των ξένων δυνάμεων και το τρίτο κοινωνική απελευθέρωση, αυτό τα λέει όλα. Αυτό έδωσε ελπίδες στον κόσμο, έδωσε προοπτική, έδωσε ζωή και όχι μόνον θεωρητικά αλλά και στην πράξη».

«Νομίζω ότι ο κύριος συντάκτης της διακήρυξης πρέπει να είναι ο Απόστολος Λάζαρης, ο οποίος ήταν και ο συγγραφέας και οργανωτής του προγράμματος της πρώτης κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι ότι αυτή η διακήρυξη άλλαξε την κοινωνική μορφή της Ελλάδος, έβγαλε στην επιφάνεια όλους τους περιφρονημένους και όσους είχε βάλει η δεξιά στο περιθώριο. Ένιωσε ο κόσμος ότι έχει λόγο και αυτό βέβαια ήταν συνέχεια της λαικής κυριαρχίας την οποία πρώτος διακήρυξε ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον ανένδοτο αγώνα εφαρμόζοντας το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος που έλεγε ότι η εφαρμογή του συντάγματος δηλαδή το πολίτευμα, στηρίζεται η στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Αυτός ο πατριωτισμός εκδηλώθηκε την εποχή εκείνη με τις απείρου κάλλους και συγκινήσεως συγκεντρώσεις που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα εσωτερικό έναυσμα για μία νέα ζωή για μία καλύτερη ζωή».

«Πράγματι το 1981 όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ πλέον την κυβέρνηση, εφαρμόστηκε το πρόγραμμα, πρώτον η εθνική συμφιλίωση. Κάηκαν ολοι οι φάκελοι που είχαν μαζευτεί στις ασφάλειες για τον καθένα μας, με την πράξη αυτή επετεύχθη η πραγματική εθνική συμφιλίωση. Ακόμη και αν δεν έκανε τίποτε άλλο το ΠΑΣΟΚ και μόνο που έκανε την εθνική συμφιλίωση είναι ήτανε άξιο να κυβερνήσει είχε πει ο Νικολακόπουλος ο εκλογολόγος. Εφήρμοσε την διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου εις το απόλυτον, πρώτον έδωσε ελευθερία, δεύτερον έδωσε οντότητα διεθνή στην Ελλάδα. Θυμίζω όταν επεχείρησαν οι Αμερικανοί να στήσουν τους διηπειρωτικούς πυραύλους στην Ευρώπη έναντι των πυραύλων της Ρωσίας, ο Α. Παπανδρέου μαζί με άλλους 5 ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Όλαφ Πάλμε της Σουηδίας, ανάγκασαν τους Αμερικανούς να τους απομακρύνουν από την Ευρώπη. Η Ελλάδα πλέον είχε απελευθερωθεί από την κηδεμονία των μεγάλων και είχε λόγο!».

«Εφάρμοσε εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση και αυτό ήταν το μεγάλο επίτευγμα από το οποίον όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ, η δεξιά να απαγκιστρωθεί από αυτήν την κοινωνική απελευθέρωση δεν μπορεί. Διπλασίασε τους μισθούς και τα ημερομίσθια διότι η αλλαγή δεν ήταν εφικτή αν ο κόσμος δεν είχε την δύναμη την αγοραστική να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Σκεφτείτε πως ήταν ήτανε η Ελλάδα πριν από το ΠΑΣΟΚ όταν πηγαίναμε στη Θεσσαλονίκη το αυτοκίνητο αν συναντούσε στο δρόμο άλλο αυτοκίνητο, το ένα έβγαινε έξω από το δρόμο για να περάσει το άλλο. Σήμερα έχουμε την Εγνατία οδό. Σκεφτείτε πώς ήτανε τα νοσοκομεία μας, σήμερα έχουμε το νοσοκομείο το οποίον καμαρώνουμε, άλλο αν εσωτερικά η ΝΔ το έχει αποδυναμώσει. Σκεφτείτε τα λιμάνια που έχουν γίνει και οι συνδέσεις με τα νησιά μας. Άλλαξε ο τρόπος ζωής, όταν πήγαινα στο χωριά έβλεπα τα σπίτια να είναι αταβάνωτα, να είναι μόνον η στέγη και από τα δοκάρια να κρέμονται τα καπνά, πάτε να δείτε σήμερα πως είναι. Όλα αυτά οφείλονται στο κακό ΠΑΣΟΚ το οποίο κυβέρνησε την Ελλάδα και άλλαξε την μορφή της χώρας».

«Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να απομακρύνεται ιδεολογικά και πολιτικά από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη από την εποχή πού πέθανε ο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε μορφή. Ο Σημίτης είχε άλλες ιδέες, παρότι και αυτός αριστερός, η πολιτική του ήταν τελείως διαφορετική. Το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να εντάξει την Ελλάδα στον στενό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεγάλο επίτευγμα, αλλά και με πολύ μεγάλο το τίμημα. Η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ ήταν δυσανάλογη με την πραγματική αξία, αυτό ειχε σαν συνέπεια ο μέσος Έλληνας να δει το εισόδημα του συρρικνωμένο σε αφάνταστο βαθμό. Ο Σημίτης στην εποχή του έκανε τον περίφημο εκσυγχρονισμό, μια μεταρρύθμιση όμως που απείχε πολύ από την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη».

«Σήμερα δεν βλέπω περίβλημα ιδεολογικό, δεν υπάρχει. Βλέπω διαφορετικές προτάσεις, αλλά πρόγραμμα το οποίον να είναι μακροχρόνιο και το οποίον να δίδει και μία ιδεολογική ταυτότητα δεν την έχουμε ακόμα. Ελπίζω η νέα ηγεσία που θα βγει από τις προσεχείς εκλογές να δώσει αυτό το στίγμα της ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ. Όταν λέμε ιδεολογικό περίβλημα να είναι εφαρμόσιμο και εν τοις πράγμασι, θεωρητικά κάνουμε προτάσεις αλλά οι προτάσεις δεν συνιστούν ιδεολογία. Χρειάζεται μία νέα διακήρυξη, ένας νέος μπούσουλας βάση του οποίου να ξέρει ο κόσμος που πηγαίνουμε. Από τους υποψηφίους που άκουσα, κανείς δε δίνει ιδεολογικό πρόσημο, όλοι ασχολούνται με εσωτερικά θέματα, την ακρίβεια κτλ, κανείς δεν έχει δώσει ιδεολογικό στίγμα. Οι ρίζες είναι πάντοτε ο κορμός, είναι επόμενο μετά να προσαρμόζοντια με τις συνθήκες της εποχής. Η εθνική ανεξαρτησία έχει κλαδευτεί με την ένταξή μας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε., έχουμε παραχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας στους οργανισμούς αυτούς, δεν μπορούμε να κάνουμε στρατιωτικές επεμβάσεις εάν δεν ρωτήσουμε το ΝΑΤΟ. Δε μπορούμε να κάνουμε οικονομικές μεταρρυθμίσεις εάν δεν ρωτήσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνεπώς η εθνική ανεξαρτησία είναι υπό περιορισμό και υπό επιτήρηση. Η λαϊκή κυριαρχία είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας, κάποιος νομίζει να κάνουμε ότι θέλουμε, δεν είναι αυτό όμως. Λαική κυριαρχία είναι να πειθαρχούμε στους νόμους και να εφαρμόζουμε τους νόμους και οι άρχοντες αλλά και οι πολίτες. Ο αρχηγός κόμματος, ο αρχηγός του στρατού και ένα σωρό άλλη επίσημοι παρακολουθούνται από το πρωθυπουργικό γραφείο και δεν ξεσηκώνεται κανείς, όταν σήμερα παραβιάζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με την Κάσο. Οι Τούρκοι παραβίασαν το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο και δεν ακούστηκε φωνή, ούτε η αντιπολίτευση ή οι υποψήφιοι αρχηγοί. Η Κάσος είναι προοίμιο εξελίξεων, χάνουμε έδαφος κυριαρχικό της Ελλάδος και δεν αντιδρούμε!».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles