Η συζήτηση για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ δεν είναι απαραίτητα κακή γιατί υπάρχουν δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν αλλά δεν μπορούσε να περάσει με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» του κ. Σκυλακάκη επεσήμανε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Ο ίδιος τοποθετήθηκε για τις περίφημες συγχωνεύσεις αναλύοντας τα πιθανά προβλήματα αλλά και τις ωφέλειες που μπορεί να προκύψουν, σημειώνοντας πάντως πως αφορμή για αυτές ήταν τα χρέη των ΔΕΥΑ που διογκώθηκαν στην ενεργειακή κρίση.
«Υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συγχώνευση των ΔΕΥΑ όχι απλώς σε επίπεδο νομού αλλά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας του υδάτινου φορέα που θα δημιουργηθεί, δηλαδή συζητούν για Σέρρες Δράμα Καβάλα για την δική μας περιφερειακή ενότητα. Από κει και πέρα παρόλο που υπήρχε κάποια επιμονή από πλευράς κ. Σκυλακάκη, μετά από πιέσεις που έχουν γίνει τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από τον σύνδεσμο των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, πιστεύω ότι βρήκαμε μία χρυσή τομή του τύπου ότι προκύψει να προκύψει μετά από έναν διάλογο ο οποίος θα είναι επ ωφελεία τόσο του γενικότερου σχεδιασμού που κάνει η πολιτεία αλλά και ειδικότερα των ΔΕΥΑ και ακόμη περισσότερο των ωφελούμενων από τις υπηρεσίες, των συμπολιτών μας».
«Το σχέδιο είναι για να καλύψει έξοδα και οφειλές των ΔΕΥΑ σε όλη την χώρα, βέβαια η δική μας αντιπαράθεση είναι ότι αυτά έχουν προκύψει τόσο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος όσο και από το ότι οι ωφελούμενοι δεν εχουν την δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες και να πληρώνουν το νερό και είναι το τελευταίο που σκέφτονται να πληρώσουνε και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, παρότι είναι το πρώτο που έχουν ανάγκη. Το γεγονός του μεγάλου ενεργειακού κόστους αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ανείσπρακτα στις ΔΕΥΑ έχει διογκώσει πάρα πολύ τα χρέη των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, έναντι κυρίως της ΔΕΗ και αυτό θέλουμε να καλυφθεί, ήτανε πάγιο αίτημα των ΔΕΥΑ όλης της χώρας και των Δήμων για να μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Δυστυχώς όμως ενώ το ενεργειακό κόστος έχει εν μέρει καλυφθεί από χρηματοδοτήσεις που έχουν γίνει από την πολιτεία στους δήμους, στα νοικοκυριά, στα σπίτια, στις επιχειρήσεις, στις ΔΕΥΑ όλης τις χώρας δεν έχει ένα καλυφθεί ούτε ένα ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες οφειλές».
«Δεν είναι κακό το να υπάρχει εξοικονόμηση σε προσωπικό ή σε πόρους σε μία μεγάλη και διευρυμένο μόρφωμα πού θα γίνει αλλά το ζητούμενο είναι όλα αυτά –και είμαστε ανοιχτοί και ως ΚΕΔΕ αλλά και ως δήμοι όλης της χώρας γενικότερα να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τη νέα δομή που θα προκύψει από αυτή την κουβέντα. Μήπως έχουμε πέσει στη φάκα και ήδη μιλάμε για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομού; Που κατά την άποψη μου οι συγχωνεύσεις αυτές δεν είναι και άσχημες, γιατί μπορούμε να κάνουμε οικονομίες κλίμακος για να εξοικονομήσουμε πόρους και να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις ακόμη που βλέπεται ότι γίνονται διαδημοτικές συνεργασίες. Όλα αυτά είναι καλό που μπαίνουν στην κουβέντα αλλά ήταν άσχημος ο τρόπος με τον οποίον θέλησαν να το χειριστούν και ακόμη περισσότερο από το υπουργείο ο κ. Σκυλακάκης με την λογική αποφασίζω και διατάζω. Μπήκε όμως σε διάλογο και αυτό είναι σημαντικό, μπορούμε να καθίσουμε κάτω να συντονιστούμε και να φτιάξουμε κάτι καλύτερο και να μπορέσουμε έτσι να λειτουργήσουμε ακόμη καλύτερα σε επίπεδο ΔΕΥΑ είτε σε επίπεδο περιφέρειας. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να κοιτάξουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο το πρόβλημα της καθημερινότητας, το οποίο πρέπει να δούμε δηλαδή την φθορά, την αποκατάσταση ζημιών που πρέπει να γίνουν σε κάθε χωριουδάκι, όπου εκεί σε κάθε περίπτωση όλα βασίζονται και στον εθελοντισμό και στην καλή διάθεση των εργαζομένων και των αιρετών σε κάθε χωριό. Είχε μείνει θυμάμαι η Θεσσαλονίκη μία βδομάδα χωρίς νερό όταν σε κάθε χωριό η τοπική ΔΕΥΑ προσπαθούσε να λύνει το πρόβλημα και υπάρχει και η παράμετρος ότι π.χ. στο Παγγαίο έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ο κάθε οικισμός να έχει τον βιολογικό του. Παλέψαμε να έχουμε ποιοτικό νερό, να φέρουμε νερό από τα λουτρά μέχρι την Ηρακλείτσα και όλα αυτά είναι περιουσία του δήμου, πως θα γίνουμε εμείς ένα με ΔΕΥΑ που έχουν μείνει πίσω;».