22.4 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ενεργειακή κοινότητα σύντομα θα παράγουμε ρεύμα μόνοι μας»

Ένα νέο μεγάλο έργο, ουσιαστικού εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων και συνολικά των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑ ξεκινά αυτές τις ημέρες συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ. Για το έργο αυτό μίλησε αναλυτικά ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Απόστολος Χρόνης, αναλύοντας όχι μόνο τις αντικαταστάσεις που θα γίνουν αλλά πως ο συνδυασμός εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων μαζί με την ενεργειακή κοινότητα τελικά θα μηδενίσουν τα κόστη ρεύματος.

«Υπεγράφη το έργο προϋπολογισμού 7 εκ. και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του δήμου, θα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση ουσιαστικά όλων των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑ Καβάλας και όλων των συγκροτημάτων που υπάρχουνε και στα αντλιοστάσια αποχέτευσης και ύδρευσης. Θα αντικατασταθεί όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, έχουμε τα 4 αντλιοστάσια λυμάτων  στο παραλιακό μέτωπο της πόλης τα οποία λειτουργούν από το 1990 με το έργο που βιολογικού της Καβάλας, ο εξοπλισμός στα 25 με 30 χρόνια πρέπει να αντικαθίσταται, γιατί πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, μας προκαλεί και συνεχείς βλάβες».

«Κάναμε μία μελέτη, αντικαθιστούμε πλέον όλο τον εξοπλισμό στα 4 αντλιοστάσια αποχέτευσης στο παραλιακό μέτωπο, αντικαθιστούμε και στα 4 αντλιοστάσια που βρίσκονται από την Καρβάλη, το Χαλκερό, την Άσπρη Άμμο μέχρι τον βιολογικό της Καβάλας, αντικαθιστούμε και τα 6 αντλιοστάσια αποχέτευσης που έχει η δημοτική ενότητα Φιλίππων και τον βιολογικό του Δάτου και ουσιαστικά αντικαθιστούμε όλα τα αντλητικά συγκροτήματα ύδρευσης που έχει η ΔΕΥΑΚ. Με πρώτο και καλύτερο το κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης που βρίσκεται στα Αμισιανά το οποίο κατασκευάστηκε το 1970 και λειτουργεί από τότε. Σκεφτείτε ότι αυτές οι αντλίες λειτουργούν από τότε και βγάζουν συνεχώς προβλήματα και πόσο ενεργοβόρες είναι πλέον. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας γύρω στο 45%».

«Άμεσα θα γίνει η απόσβεση των 7 εκ. ευρώ, σε δύο χρόνια θα γίνει απόσβεση άμεσα και επειδή μάλιστα μέσα στο έργο αυτό υπάρχει και το φωτοβολταϊκό πάρκο του ενός μεγαβάτ που ουσιαστικά θα κερδίσουμε και από τις κιλοβατώρες γιατί στην διάρκεια της 4ετίας έχει γίνει εξοικονόμηση και στους υδάτινους πόρους, γιατί έχουμε πιάσει πολλές διαρροές αλλά θα γίνει και μία μεγάλη εξοικονόμηση στο ρεύμα. Από τα 14.2 εκ. κιλοβατώρες που ξοδεύαμε το 2023 φτάσαμε στα 12.2 εκ. κιλοβατώρες, ενώ τώρα θα εξοικονομήσουμε ακόμη 45% με τις αντλίες αυτές που θα μπουν, θα παράγουμε και μόνοι μας πλέον ρεύμα ενός μεγαβάτ πέρα από τα 250 κιλοβάτ που θα γίνουν με το βιολογικό του Δάτου, άλλο ένα μεγαβάτ θα παράγουμε τώρα, οπότε υπολογίζουμε πως θα καταναλώνουμε γύρω στα 4 εκ. κιλοβατώρες από τα 14 εκ. που ήμασταν».

«Μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση στην ενεργειακή κοινότητα του δήμου Καβάλας που εκεί συμμετέχει η ΔΕΥΑ Καβάλας με 40% πλέον δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως προς τη ΔΕΗ και πλέον θα παράγουμε ρεύμα μόνοι μας και θα εξοικονομήσουμε από εκεί 3.7 εκ. ευρώ. Το έργο ξεκινάει άμεσα, ήδη οι τεχνικοί είναι εδώ και άρχισαν τις καταγραφές, παίρνουν μέτρα από τα αντλιοστάσια της Καβάλας και από όσα θα αλλάξουν, έχουν καταγράψει ήδη τις αντλίες και τις έχουν παραγγείλει για να αρχίσουν να αντικαθίστανται σιγά σιγά, θεωρώ ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει τουλάχιστον αντικατασταθεί το 80% από τις αντλίες».

«Θα τρέξει γρήγορα γιατί δεν έχει ότι θα σκάψω όλη την πόλη να αλλάξω δίκτυα. Όλη η δουλειά θα γίνει στους σταθμούς αντλιοστασίων, θα αντικατασταθούν ηλεκτρολογικοί πίνακες, θα μπουν και κάποιοι μετρητές που θα μετράνε την ποιόττηα του νερού και κάποιοι μετρητές που θα βλέπουμε τις στάθμες των νερών από το κοντρόλ ρουμ της ΔΕΥΑΚ, γενικά θα είναι από τα καλύτερα έργα που θα κάνει η ΔΕΥΑΚ αυτό το διάστημα. Αλλά θα είναι και προσοδοφόρο γιατί θα κερδίσουμε πολλά από τα χρήματα που δίνουμε σήμερα για τα λειτουργικά μας κόστη. Σιγουρα θα ήτνα καλύτερα για την ΔΕΥΑΚ αν είχε γίνει νωρίτερα αλλά χρηματοδοτήσεις πάντα βγαίνουν, το ζήτημα είναι να εισαι προετοιμασμένος με μελέτες, να ξέρεις τι θες, εμείς είχαμε ένα master plan που βρίσκεται σε εξέλιξη, ειπώθηκε άλλωστε ότι όποια δημοτική επιχείρηση δεν έχει master plan δε θα μπορεί να πάρει χρηματοδοτήσεις».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles