7.4 C
New York
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Buy now

«Με τον περιφερειάρχη ιεραρχούμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα για να προχωρήσουμε σε επίλυση»

Συναντήσεις με την νέα ηγεσία της περιφέρειας ΑΜΘ είχαν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και ενημερώθηκαν τόσο ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης όσο και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρη Μυστακίδη. Ο κ. Μυστακίδης μίλησε για τα θέματα που τέθηκαν στον διάλογο αλλά και τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης, 6.500 στρεμμάτων στον Αμυγδαλεώνα.

«Έγιναν δύο συναντήσεις με τον περιφερειάρχη και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, συζητήσαμε σημαντικά θέματα καθώς ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είναι συνάδελφος, έχει διατελέσει και αυτός πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και εδώ και πανελλαδικά, είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων διαχρονικά. Του είπαμε πως θα είμαστε κοντά του καθώς ειμαστε ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους για θέματα αγροτικά και περιβάλλοντος. Καθίσαμε να κάνουμε μία ιεράρχηση στα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, όσο περνούν τα χρόνια τα προβλήματα προστίθενται δεν λύνονται. Με τον περιφερειάρχη εχθές είχαμε μία συνάντηση όπου του καταθέσαμε ένα πολυσέλιδο υπόμνημα με προβλήματα, με προτάσεις, και θέματα θεσμικού χαρακτήρα, που δεν χρειάζεται δηλαδή ξοδέψει χρήματα η ελληνική πολιτεία, αλλά και θέματα ουσιαστικά, παρεμβάσεις, θέματα υποδομών που χρήζουνε άμεσης ανάγκης για την περιφέρεια μας. Είδαμε ότι γνωρίζει αρκετά θέματα και είπαμε να γίνει μια ιεράρχηση για να δρομολογηθούν ένα ένα».

«Συζητήσαμε για την υποστελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών, η παλιά διεύθυνση γεωργίας σε 10 χρόνια περίπου με τη συνταξιοδότηση αυτών των συναδέλφων που δουλεύουν εκεί δεν θα έχει υπαλλήλους πολύ απλά! Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατανομή των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, υπήρχε μία κατάφορη αδικία, αναδείξαμε το θέμα, μία άδικη ενδοπεριφερειακή κατανομή των πιστώσεων με ευνοημένο τον Έβρο σε σχέση με τους άλλους νομούς, εκεί πέρασαν όλα τα σχέδια των αγροτών – κτηνοτρόφων ενώ αλλού έμειναν πάρα πολλοί απέξω. Από τη μία θα πει κανείς στον Έβρο κάποιοι ήταν πυρόπληκτοι αλλά από την άλλη συμπτωματικά από εκεί είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τονίσαμε επίσης την ανάγκη επίσπευσης του έργου του φράγματος του Μαρμαρά που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχει μία ανάγκη μεγαλύτερη από ποτέ να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Από την άλλη η μεταφορά νερού από τον Στρυμόνα θα βοηθήσει πολύ την άρδευση, υπάρχει το ζήτημα της υδροληψίας από το Νέστο επίσης».

«Κάναμε μία μελέτη με προτάσεις για την τεράστια έκταση στον Αμυγδαλεώνα, και ποιες είναι οι προοπτικές εκεί του τόπου, σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα το ανακοινώσουμε και εκεί. Δεν είναι μια ενιαία περιοχή αυτά τα 6.500 στρέμματα αλλά την σπάσαμε σε κομμάτια και την εκτιμήσαμε διαφορετικά. Έχουμε προτάσεις που είναι όμως ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές, η οποία όμως έχει μαζεμένα πάρα πολλά χαρακτηριστικά είτε γεωτεχνικής φύσης, είτε δασολογικής, από πολλές πλευρές εξετάζεται η περιοχή. Είναι κάτι αντίστοιχο με την μελέτη του Εσκί Καπού, πολλές φορές ακόμα και τώρα μνημονεύεται φυσικά όμως δεν έχουμε δει να αξιοποιείται εκεί την περιοχή. Υπάρχει γνώση και η μελέτη, συνάδελφοι αφιλοκερδώς εργάστηκαν για να συντάξουν και τις δύο αυτές μελέτες. Η μελέτη δεν πρέπει να μένει στα ράφια όμως ενός γραφείου, οι μελέτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Μπορεί κάποιος να πει ότι ορισμένες προτάσεις ακούγονται ελιτίστικες ή εξωπραγματικές, για αυτό είπα ότι δεν είναι δεσμευτικές αυτές οι προτάσεις”.

«Με βάση εκεί την χλωροπανίδα προτείνουμε και ένα πάρκο μελισσοκόμων, θα μπορούσε σε άλλη περιοχή να γίνει μια πίστα μίνι μοτο κρος, να συνδυάζει την αναψυχή και τοπικά χαρακτηριστικά ή προϊόντα, να συνδυάζει την ιστορία του τόπου, να γίνουν πολυχώροι, είναι μια παλέτα ιδεών και πραγμάτων που μπορούν να γίνουν».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles