16.8 C
New York
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Με το e-adeies, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών μπορείς να βγάλεις μια άδεια στην Καβάλα από τον.. Καναδά!»

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και ο ηλεκτρονικός χάρτης ακινήτων ήταν ένα από τα στοιχήματα της διοίκησης Στασινού κεντρικά για το ΤΕΕ που υλοποιήθηκε υπογράμμισε στον Alpha Radio o Απόστολος Παυλίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ και υποψήφιος εκπροσωπώντας την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. O ίδιος μίλησε για τις επερχόμενες εκλογές στα ΤΕΕ όλης της χώρας αλλά και σημαντικές τομές που έχουν γίνει οι οποίες κάνουν την ζωή των πολιτών και των υποψηφίων επενδυτών ευκολότερη.

«Είναι συνολικά 5 οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ. Η Δημοκρατία Κίνηση Μηχανικών και η ΟΡΜΗ που είναι οι παρατάξεις οι οποίες συνεργάζονται σε αυτήν εδώ τη θητεία, είναι οι Μηχανικοί Δράμας που είναι μία παράταξη η οποία απαρτίζεται αποκλειστικά από μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δράμας. Από το 2019 η προσπάθεια μας είναι να απαλείψουμε αυτές τις διαφορές που υπάρχουνε τοπικού ενδιαφέροντος, να τις αφήσουμε στην άκρη και να πάμε μαζί σε ένα σχήμα μεγάλο αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμα να ανταποκριθούν. Εκτιμώ ότι αυτή τη φορά ίσως να είμαστε κοντά σε μία τέτοια συμφωνία γιατί πραγματικά οι δύο νομοί δεν έχουνε να χωρίσουνε πράγματα, έχουνε διαφορετικά πράγματα από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν, επομένως μπορούμε να λειτουργήσουμε και συμπληρωματικά.  Έχουμε κοινά προβλήματα κοινά ζητήματα, είναι οι τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις αυτές, είναι η Πανεπιστημονική που είναι και στην Καβάλα και στην Δράμα και μία ανεξάρτητη παράταξη οι «Ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί» που και αυτή έχει ψηφοδέλτιο και Καβάλα και Δράμα».

«Είμαστε περίπου 1.700 μηχανικοί εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΤΕΕ, αυστηρά στα όρια της περιοχής μας πρέπει να είμαστε γύρω στους 1.000 – 1.100, είναι κάποιοι που είναι εγγεγραμμένοι εδώ αλλά δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό. Από όσο επικοινωνούμε με τους συναδέλφους μας διαπιστώνουμε ότι εξακολουθεί να είναι πολύς κόσμος ακόμα που είναι στο εξωτερικό. Είμαστε βέβαια καλύτερα από άλλες εποχές, από το 2010 ήδη είχε αρχίσει η μεγάλη φυγή, αυτή η ροή συνεχίζεται αλλά μειούμενη και νομίζω ότι είμαστε λίγο καλύτερα. Ωστόσο εξακολουθούνε πάρα πολλοί να είναι στο εξωτερικό γιατί από τη στιγμή που βγαίνει στο εξωτερικό έρχεσαι σε επαφή, βρίσκεις δουλειά και είναι πιο δύσκολο να επιστρέψεις».

«Ακόμα και ανάμεσα στους μηχανικούς δεν είναι πολύ ξεκάθαρο ποιος είναι ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το ΤΕΕ λοιπόν δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, δηλαδή δεν είναι ένας φορέας ο οποίος ασχολείται μόνο με τα θέματα των μηχανικών και πως δηλαδή θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, έχει τον κυρίαρχο ρόλο του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, παρεμβαίνει και βοηθά την πολιτεία εκεί όπου εκείνη αντιμετωπίζει προβλήματα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι τόσο στενή η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργία δηλαδή το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και το υπουργείου υποδομών που το ΤΕΕ το ονομάζουν ως λειτουργικό κλάδο των υπουργείων, αναλαμβάνουμε δράση δηλαδή εκεί που τα υπουργεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν γιατί είναι γνωστή η υποστελέχωση που υπάρχει στις υπηρεσίες και επειδή υπάρχει ένα κρίσιμο μέγεθος που είναι ο χρόνος, κάποια πράγματα είναι σημαντικό να γίνουν αλλά πρέπει να γίνουνε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή και όχι να διαιωνίζονται τα ζητήματα, έτσι το ΤΕΕ με την υλοποίηση του e-adeies, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών και τη μετεξέλιξη του στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη όπου χθες έγινε και η επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, το είχαμε βάλει ο στόχος της προηγούμενης εκλογές και υλοποιήθηκε, είναι ένας χάρτης ηλεκτρονικός όπου ο κάθε πολίτης όχι μόνο ο μηχανικός αλλά και ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να δει με μερικά κλικ πάνω στο χάρτη σε κάθε περιοχή τι μπορεί να κάνει, τι μπορεί να χτίσει, τι αδειοδοτήσεις πρέπει να πάρει και να τα διεκπεραιώσει όλα ηλεκτρονικά. Ήταν ένα στοίχημα που έβαλε ο κ. Στασινός και το είχα υιοθετήσει και εγώ σε ότι αφορά την περιοχή μας σε συνεργασία με τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών, δεν αρκεί δηλαδή να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις κεντρικά πρέπει να φροντίζουμε αυτές εδώ να εξηγούνται κατάλληλα και να συνεργάζεται και το έμψυχο δυναμικό».

 

«Το σύστημα έχει ξεκινήσει σε δοκιμαστική λειτουργία γιατί συνδυάζεται με πάρα πολλά αλλα πληροφοριακά συστήματα, δηλαδή με το σύστημα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, θα περάσουν εκεί τα στοιχεία αυτά, με το σύστημα του αρχαιολογικού μητρώου, του ελληνικού κτηματολογίου, αδειοδοτήσεις από την πυροσβεστική υπηρεσία, από την αστυνομία, όλα αυτά συνδέονται σε αυτόν εδώ τον χάρτη, έχει μπει σε δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στο 2024 θα βγει και σε κανονική, είναι σημαντικό πρώτα να τσεκάρουμε ότι είναι όλα σωστά αλλά εφόσον ολοκληρωθεί μέσα στο 2024 η δοκιμαστική λειτουργία και ξεκινήσει η κανονική θα μπορεί ο καθένας ακόμη και κάποιος που θα είναι ας πούμε στον Καναδά, να μπει και να διεκπεραιώσει την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας στην περιοχή της Καβάλας. Τόσο απλά και καμία σχέση φυσικά με το παρελθόν που φαίνεται τόσο μακρινό όπου περίμενε κάποιος στην πολεοδομία με τις ώρες για μια άδεια».

«Για την περιμετρική είχαμε φτάσει πολύ κοντά να πραγματοποιηθεί και ήταν ένα κολοσσιαίο έργο, αλλά είχαμε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως κοπές δέντρων που κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνουν, έμεινε σε εκκρεμότητα, τότε υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έπειτα ήρθαν αλλιώς τα πράγματα στην Ελλάδα, μπήκαμε στα μνημόνια και πλέον δεν υφίσταται χρηματοδότηση για το έργο, έχει μείνει στην προμελέτη, είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο πια».

«Σε ότι αφορά τον σιδηρόδρομο από το 2005 είχαμε αποφασίσει ποιες γραμμές προκρίνονταν μεταξύ των προτάσεων μας ήταν η σύνδεση Θεσσαλονίκης Αμφίπολης Νέας Καρβάλης, δεύτερη ήταν η ανακαίνιση της υφιστάμενης γραμμής Θεσσαλονίκης Δράμας Τοξότες και τρίτη ήτανε η διασύνδεση του εμπορικού λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες. Στην πορεία χρειάστηκαν 15 ολόκληρα χρόνια για να γίνει από την κυβέρνηση η προσπάθεια να μπει στη διαδικασία της δημοπράτησης του συγκεκριμένου έργου. Στην γραμμή Θεσσαλονίκης με τη Νέα Καρβάλη φαίνεται ότι πλέον δεν έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση που αρχικά είχε προβλεφθεί, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση όμως 212 εκατομμυρίων από τους ανακοίνωσε και ο υπουργός το οποίο είναι ένα ποσό το με το οποίο μπορούμε πραγματικά να δημοπρατήσουμε τουλάχιστον την εμπορική σύνδεση λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες που είναι πολύ κρίσιμο έργο υποδομής».

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles