21.4 C
New York
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

«Η πανώλη μας χτυπάει την πόρτα γιατί η ελληνική πολιτεία πετάει αετό όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζουμε”

Σε καραντίνα έχουν μπει οι περιοχές του νομού Δράμας στις οποίες έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ την ίδια ώρα έλεγχοι γίνονται συνεχώς και σε εκτροφές του νομού Καβάλας που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα κρούσματα αυτά. Για την νέα αρρώστια που απειλεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας με την εξάπλωσης της μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος.

«Η πανώλη μας χτυπάει την πόρτα γιατί η ελληνική πολιτεία πετάει αετό όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν ελεγκτικές υπηρεσίες, να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα της χώρας και στο ζωικό κεφάλαιο δυστυχώς, ερχόμαστε μετά το 2013-14-15 που είχαμε την ευλογιά, καταρροϊκό και οζώδη και τώρα έχουμε τα ίδια προβλήματα. Το μόνο παρήγορο είναι ότι τώρα δεν έχουμε μηχανική μετάδοση της ασθένειας όπως είχε γίνει από τον Έβρο μέχρι τη Μουσθένη αν θυμάστε το 2013 με την ευλογιά, είναι ζώα που μεταφερθήκαν σε αυτές τις μονάδες τα οποία ήτανε μολυσμένα».

«Αυτό σημαίνει ότι δε μεταδόθηκε η αρρώστια, απλώς μεταφερθήκανε τα ζώα που ήταν άρρωστα για αυτό έχουμε παρθεί και μέτρα, ήδη υπάρχουν δύο ζώνες άμεσης προστασίας και επιτήρησης για τον έλεγχο της αρρώστιας, έχουμε τα τρία χιλιόμετρα από την εκτροφή που δε φεύγει κανένα ζώο έξω από τις μολυσμένες εκτροφές σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων και στα 10 χιλιόμετρα που έχει επιτήρηση συνεχή, γίνονται συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι και πρέπει να υπάρχει προσοχή να μην έρχεται κανείς κοντά στα ζώα. Τα κρούσματα είναι στο δήμο Δοξάτου και το δήμο Καλαμπακίου, εμείς είμαστε στα 10 χλμ περίπου, στη δεύτερη ζώνη, είναι η περιοχή από τους Αντιφιλίππους, την Λυδία και τις Κρηνίδες να φανταστούμε. Ήδη σε αυτή την ζώνη ξεκινήσανε χθες ελέγχους, παρθήκανε δείγματα από κάποια ζώα και έγινε και οπτικός έλεγχος. Φαίνονται τα ζώα που έχουν νοσήσει αλλά οι υπηρεσίες παίρνουν συνεχώς δείγματα για τον φόβο των Ιουδαίων γιατί χρειάζεται έως και 20 μέρες να κουβαλά το μικρόβιο το ζώο μέχρι να νοσήσει».

«Αυτές οι αρρώστιες μεταδίδονται και μηχανικά, ακόμη και από τις ρόδες ενός οχήματος που μπορεί να περάσει μία περιοχή αγροτική να υπάρχει το μικρόβιο και τα λοιπά, περίπου 72 ωρες συντηρείται το μικρόβιο σε καλές όμως συνθήκες, υπό σκιάν όταν έχει ζέστες είναι λιγότερες οι ώρες. Άρα θα έπρεπε να υπάρχει μία απολύμανση στα σύνορα που από ότι ξέρουμε δεν υπάρχει, είχε γίνει τότε με την ευλογιά, έχουμε την εμπειρία εκείνη και τώρα κατόπιν εορτής λέμε να βρούμε λύση. Υπάρχει απαγόρευση 15 ημερών, η πρώτη εβδομάδα πέρασε τελείωσε την Κυριακή και η δεύτερη τελειώνει την επόμενη Κυριακή, υπάρχει απαγόρευση σφαγών και μετακινήσεων ζώων στην χώρα μέσα και στη Θεσσαλία απαγορεύεται να εισάγονται ζώα λέει από τη Ρουμανία γιατί υπάρχουν κάποιοι εισαγωγείς εκεί αλλά δεν είναι μόνο η Ρουμανία το πρόβλημα».

«Για το αν θα επηρεαστούν οι τιμές οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, σε πράγματα που έπρεπε να ανεβάσουν την τιμή την κατεβάζουν και σε πράγματα που πρέπει τις ανεβάζουν. Τα ζώα που έχουν σφαγεί δεν είναι τόσα πολλά αλλά δεν ξέρουμε που θα καταλήξει. Αν τελειώσει εδώ κοντά γιατί αν για ένα μήνα δεν έχουμε κρούσμα, σημαίνει ότι σχεδόν τελείωσε το πρόβλημά μας λογικά, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ζώα, αλλά αν συνεχίζουμε να σφάζουμε ζώα με την οδηγία της Ε.Ε. βρίσκουμε ένα ζώο με κρούσμα και σφάζουμε όλο το κοπάδι, στο τέλος δεν θα μείνει ζώο. Οι παλαιότεροι λέγανε πως οι αρρώστιες κάνουν τον κύκλο τους, ότι ζήσει και ότι ψοφήσει. Αφού αυτή είναι η κοινοτική οδηγία θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα γύρω πριν έχουμε πρόβλημα δηλαδή για να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία τελικά όπως μπήκαμε. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερες εισαγωγές κρέατος, η Ρουμανία είναι ο κύριος προμηθευτής μας σε κρέας, οι έλεγχοι που ήτανε;».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles