24.1 C
New York
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Για να αξιοποιήσουμε την δημοτική περιουσία πρέπει πρώτα να την εξασφαλίσουμε στο κτηματολόγιο»

Η δημοτική περιουσία για να αξιοποιηθεί θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί στο κτηματολόγιο σημειώνει μεταξύ άλλων η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ώρα Δημιουργίας Αναστασία Ιωσηφίδου. Η συζήτηση έγινε στο περιθώριο της απολογιστικής συνεδρίασης του δήμου όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα αξιοποίησης του παλιού νοσοοκομείου, του Διόνυσου αλλά και το θέμα της Καλαμίτσας.

«Όταν μιλάμε για αξιοποίηση στην δημοτική περιουσία καταρχήν άμα δεν κατοχυρώσουμε την δημοτική μας περιουσία στο κτηματολόγιο όλα τα υπόλοιπα είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου. Και εδώ υπάρχει μία νομοθεσία και η οποία έχει βάλει προθεσμία μετά από παρατάσεις ότι μέχρι τέλος του έτους οφείλουμε όλοι μας και ο δήμος και οι δημόσιοι οργανισμοί, και εμείς οι ιδιώτες, όχι απλά να δηλώσουμε την περιουσία μας στο κτηματολόγιο αλλά και σε περίπτωση λάθος εγγραφές από κάποιον τρίτο να κάνουμε τη διαδικασία για να εξασφαλίσουμε την περιουσία μας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με ακίνητα στο δήμο Καβάλα, για αυτό έκανα την ερώτηση να δω κατά πόσο η διοίκηση έχει κάνει την προεργασία για να γίνει η δήλωση στο κτηματολόγιο ή εγγραφές ή διορθώσεις στο κτηματολόγιο, μάλιστα είχα και δύο παραδείγματα που τα έλεγξα εγώ στο κτηματολόγιο».

«Η απάντηση που πήρα από τον κ. Προμούσα είναι για 182 περιπτώσεις ακινήτων που έχει κάνει προεργασία η υπηρεσία αλλά δεν έχει γίνει ακόμα η διαδικασία από το δήμο για να γίνουν διορθώσεις ή εγγραφές, το τετράμηνο που έχει μείνει πρέπει να τρέχει με 1.000 η διοίκηση για να προλάβει τη προθεσμία πριν την 1/1/25. Ένα παράδειγμα, το πάρκο Φαλήρου είναι εγγεγραμμένο στο κτηματολόγιο 18.000 m στον ΟΛΚ! Είναι δυνατόν ο δήμος να μην έχει κάνει ακόμα την διαδικασία την απαραίτητη προκειμένου το κομμάτι που της αντιστοιχεί να δηλωθεί στον δήμο Καβάλας; Το μισό πάρκο Φάληρο ανήκει στο δήμο! Η χερσαία ζώνη λιμένα πάει στον ΟΛΚ, αλλά δεν είναι όλο το πάρκο. Δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, τέσσερις μήνες πριν λήξει η προθεσμία. Ο νόμος είναι χρόνια γνωστός αυτά θα έπρεπε σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια να γίνονται διορθώσεις και όχι τελευταία στιγμή να γίνονται όλα παράλληλα. Αυτά που φαίνονται άγνωστος και δεν κάνεις διαδικασία να τα κατοχυρώσεις σύμφωνα το νέο νόμο πάνε στο ελληνικό δημόσιο».

«Το παλιό νοσοκομείο να πούμε ότι κατά 82% ιδιοκτησιακά ανήκει στο δήμο Καβάλας που είναι καταρχήν καταχωρημένο στο κτηματολόγιο και το 18% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο υγείας. Για μένα η αξιοποίηση του είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη. Σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ εγώ αυτό που κατάλαβα από αυτά που είπε ο δήμαρχος είναι να μας βοηθήσει στη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή επειδή έχει την τεχνογνωσία, αλλά με αμοιβή ή χωρίς; Εμένα δε θα με ενοχλούσε εφόσον όμως είναι σε απόλυτα νόμιμα και λογικά πλαίσια, αρκεί να βρεθεί επενδυτής. Εδώ πώς φτάσαμε κάθε χρόνος που περνάει είναι επιβαρυντικός, δεν ξέρω ποια αν έχει στατική επάρκεια πια το κτίριο!»

«Μία από τα ίδια για τον Διόνυσο, 4χρόνια προσπαθούσε η δημοτική αρχή –εδώ ξαναρχόμαστε στο κτηματολόγιο- να το κατοχυρώσει, ο ίδιος ο δήμαρχος το είπε, και σκεφτείτε ότι μένουν μόλις 4 μήνες για να κατοχυρώσει όλη την δημοτική περιουσία. Εννοείται ο Διόνυσος πρέπει να αξιοποιηθεί αλλά δε γίνεται να βγάζεις μια δημοπρασία, έναν διαγωνισμό για να επενδύσω, όταν δε πληροίς τις προϋποθέσεις για την επένδυση και με ερωτήματα για την στατική επάρκεια».

«Μετά από τα 4.5 χρόνια με δεκάδες δρομολόγια Αθήνα – Καβάλα για την Καλαμίτσα έρχεται ο δήμαρχος να μας πει ότι δεν δίνει 90 χιλιάρικα, το οποίο ποσό έχει αλλάξει πολλές φορές στα 4.5 χρόνια. Εγώ του έχω πει του δημάρχου πολλές φορές ότι για το θέμα της Καλαμίτσας θα έπρεπε ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή να λέει μας το παραχωρείτε δωρεάν, άρα από την στιγμή που ο δήμος διευκόλυνε την ΕΤΑΔ σε ένα δικαστήριο αντιδικίας που είχε η ΕΤΑΔ με το δήμο και ομολόγησε ότι ανήκει στην ΕΤΑΔ δίχως να αντιδικήσει, έπρεπε από τότε να τους κάνει την συμφωνία, έπρεπε λοιπόν από τότε να πει εντάξει θα σας βοηθήσω αλλά μου το παραχωρείτε δωρεάν ή αν θέλετε με ένα συμβολικό μίσθωμα 1 ευρώ, έτσι ώστε εγώ να μπορώ να κάνω τις αντίστοιχες εργασίες, να μπορώ να επενδύσω, να μπορώ να μισθώσω να αξιοποιηθεί η περιοχή».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles