19 C
New York
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Buy now

Έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ: Κόκκινος συναγερμός για τα νοσοκομεία της ΑΜΘ!

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν 29 νοσοκομεία και 14 Κέντρα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα φέρνει στο φως μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ τη δυσαρέσκεια των πολιτών καταγράφει έτερη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα, καλώς τα περισσότερα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα είτε να δημιουργούνται ουρές, είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους σε ιδιωτικές δομές. Στις περισσότερες περιπτώσεις γιατροί και λοιπό προσωπικό δίνουν αγώνα για να τους εξυπηρετήσουν, όσο εξαντλητικά και να είναι τα ωράριά τους.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από την νέα έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης η εταιρεία «to the point» σε 1.102 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, το 56,7% εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και μόλις το 26,7% αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο.

Έτσι, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (66,1%) όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας επισκέπτονται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία. Το 20% καταφεύγει στους συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΠΥ, το 8% στα Κέντρα Υγείας και το 6,4% στις ιδιωτικές κλινικές.

H έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας και κατ’ επέκταση και σε αυτά που γειτνιάζουν με το Νοσοκομείο Καβάλας. Από την έρευνα προκύπτει πως η κατάσταση στα νοσοκομεία των όμορων νομών –ιδιαιτέρως στη Δράμα- είναι τόσο άσχημη που επιβαρύνεται με μεγαλύτερες ροές και το ΓΝΚ.

Νοσοκομείο Καβάλας

Το Νοσοκομείο έχει μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού που ξεπερνά το 50%.  Εξαιτίας και της έλλειψης αυτής δεν τέθηκε σε λειτουργία ακόμη ο Αγγειογράφος. Στο Ιατρικό προσωπικό η κάλυψη είναι περίπου στο 67%.  Υπάρχει μία ΜΕΘ με 12 κλίνες λειτουργούν οι 9.

Τα χειρουργεία από τις 6 αίθουσες ανοιχτές είναι οι 3 ή 4 ανάλογα τα περιστατικά. Το Νοσοκομείο Καβάλας δεν έχει επίσης Διοικητικό συμβούλιο εδώ και 18 μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται πχ. προμήθειες. Θα προσληφθούν οι ίδιοι που ήδη εργάζονται στο Νοσοκομείο και έτσι δεν αυξάνεται ο αριθμός.

Νοσοκομείο Δράμας

Από Ιατρικό προσωπικό έχει μείνει με μία Παθολόγος και σύντομα αναμένεται να παραιτηθούν και οι ειδικευόμενοι Παθολόγοι. Υπάρχουν 52 κλίνες αναπτυγμένες στην Παθολογική κλινική ενώ οι ασθενείς είναι 72 με έναν γιατρό. Υπάρχει 1 ΜΕΘ που έχει αναπτυγμένα 7 κρεβάτια και λειτουργούν. Έχει μπει στο ταμείο ανάκαμψης για να γίνει επέκταση στα 12 κρεβάτια. Υπάρχουν 2 Εντατικολόγοι  όπου ο ένας διορίζεται στην Καβάλα και θα μείνει το Νοσοκομείο με έναν.

Η ΜΕΘ και η Παθολογική κλινική λειτουργούν με μετακινήσεις ιατρών. Έχει μείνει ένας  Οφθαλμίατρος και ένας Ουρολόγος και όλοι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας σε καμία δημόσια δομή δεν έχει ειδικότητες Δερματολόγου, Γαστρεντερολόγου και Ενδοκρινολόγου. Με το Νοσηλευτικό προσωπικό η κάλυψη σε μόνιμο είναι στο 70%.

Έντονο πρόβλημα υπάρχει με τους Τραυματιοφορείς γιατί δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Επίσης με τους χειριστές στο Ακτινολογικό. Η διοίκηση πήρε 3 άτομα να δουλέψουν με μπλοκάκι σε αυτόν τον τομέα. Λόγω ελλείψεων δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος.

Οριακές είναι οι βάρδιες στο Μικροβιολογικό και στο χειρουργείο οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν άδειες από το 2021. Η Τεχνική υπηρεσία έχει μείνει στο 1/3 από τους οποίους αυτοί που έμειναν συνταξιοδοτούνται τέλος του χρόνου.

Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και δουλεύουν οι 2,5. Λίστα αναμονής υπάρχει περίπου 3 μήνες. 36 άτομα θα προσληφθούν από την προκήρυξη 7Κ, από τα οποία 22 με 23 άτομα είναι οι ήδη υπηρετούντες επικουρικό προσωπικό το οποίο θα μονιμοποιηθεί.

Νοσοκομείο Ξάνθης

Υπάρχουν ελλείψεις μεγάλες στο Ιατρικό προσωπικό γιατί υπάρχουν 2 μόνιμοι Παθολόγοι και καλύπτονται οι εφημερίες από άλλα Νοσοκομεία και από Ιδιώτες. Χειρουργοί υπηρετούν μόνο 4 χωρίς ειδικευόμενους γι’ αυτό γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και τακτικά μόνο μία φορά το μήνα σε κάθε ειδικότητα. Η λίστα αναμονής έχει επικαιροποιηθεί.

Η ΜΕΘ είναι κλειστή εδώ και 3 χρόνια λόγω έλλειψης Ιατρικού κυρίως προσωπικού. Δεν υπηρετεί ΩΡΛ και Γαστρεντερολόγος. Οι Ουρολόγοι είναι δύο και γι’ αυτό τον λόγο εφημερεύουν το μισό μήνα. Μηχανήματα υπάρχουν αλλά δεν δουλεύουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Έχουν προσληφθεί άτομα από την 7Κ εκ των οποίων πολλά ήδη εργάζονται ως επικουρικοί. Το Νοσηλευτικό προσωπικό επαρκή επειδή το Νοσοκομείο υπολειτουργεί.

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles