7.4 C
New York
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Buy now

«Εμείς σαν ένωση γιατρών δεν ενημερωθήκαμε ούτε για την πρόθεση, ούτε για την ένταξη του ΓΝΚ στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων»

Αν υπήρχε πλήρης στελέχωση σε όλες τις ειδικότητες θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των χειρουργείων και πολύ μικρότερη η λίστα αναμονής υπογραμμίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΓΝΚ Γιώργος Τεπελόπουλος για το πώς πονηρά εισήλθε το θέμα των απογευματινών χειρουργείων στο δημόσιο διάλογο. Κάνει λόγο δε για αλλοίωση του χαρακτήρα του ΕΣΥ που βασίζει την λειτουργία του στην ανταποδοτικότητα των εισφορών που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για να απολαμβάνουν δωρεάν παροχές υγείας.

«Είναι μία έξυπνη εντός εισαγωγικών πολιτική του υπουργείου υγείας αυτό που κάνει με τα απογευματινά ιατρεία, όσον αφορά το έξυπνο της ιδέας αφενός καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου και αφετέρου δημιουργεί ένα κλίμα υπόγειου διχασμού του ιατρικού κόσμου, δίνοντας το κίνητρο στις χειρουργικές ειδικότητες να προχωρήσουν σε απογευματινά ιατρεία και δημιουργώντας μία ανισορροπία η οποία είναι πέρα από μας. Εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, θεωρώ ότι είμαστε ένα σώμα ο ιατρικός κόσμος παρόλα αυτά όταν θα φτάσει η ώρα διεκδίκησης που θα έχουν όλοι τα δίκια τους, τότε πατώντας πάνω σε αυτό πονηρά σκεπτόμενο το υπουργείο θα γυρίσει και θα πει καλές οι κουβέντες σας για υποστελέχωση, καλές οι κουβέντες σας για χαμηλούς μισθούς, καλές οι κουβέντες για προσλήψεις αλλά βλέπω ότι ένα ποσοστό των υγειονομικών έχει τη δυνατότητα να εργαστεί πέραν του ωραρίου του».

«Εμείς σαν ένωση γιατρών δεν ενημερωθήκαμε σε καμία περίπτωση ούτε για την πρόθεση, ούτε για την απόφαση ένταξης του νοσοκομείου στο πρόγραμμα των απογευματινών και αυτό είναι μία πάγια τακτική και της παρούσας και της προηγούμενης διοίκησης, να προσπερνάει λίγο την ένωση των νοσοκομειακών γιατρών σε κάποια θέματα. Πρέπει να απαντήσουνε με ποιους έγινε η συνεννόηση και από την χειρουργική, αλλά το νοσοκομείο έχει κάποια θεσμικά όργανα που πρέπει να ενημερωθούν και για την πρόθεση αλλά κυρίως μετά και για την εφαρμογή. Ας πούμε ότι ναι το νοσοκομείο θα προχωρήσει, δεν πρέπει με κάποιο τρόπο να οργανωθεί η εφαρμογή αυτό του αυτό του μέτρου;».

«Και τα 6 χειρουργεία να του νοσοκομείου Καβάλας είναι δύσκολο να λειτουργήσουν λόγω και υποστελέχωσης και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι μέρες των χειρουργειων επίσης ποικίλουν γιατί προκύπτουν και έκτακτα περιστατικά, αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι δουλεύουν οι πάντες στο όριο τους όσον αφορά τουλάχιστον το πως μπορεί να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον τα πρωινά χειρουργεία. Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες όπως η ορθοπεδική, η νευροχειρουργική, η ογκολογική, κάθε μία από αυτές τις κλνικές αντιμετωπίζει ελλείψεις, δεν υπάρχει πλήρης στελέχωση.

«Αν υπήρχε πλήρης στελέχωση σε όλες αυτές τις ειδικότητες θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των χειρουργείων και πολύ μικρότερη η λίστα αναμονής. Αν η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν υποβαθμίσει τόσο πολύ το ΕΣΥ με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση καθιστώντας το μη ελκυστικό δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Δημιουργείται τεχνηέντως μία κρίση, μία τεράστια αναμονή, και έρχεται μετά να δώσει τη μαγική λύση η οποία είναι τι; Ο άνθρωπος που έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και υποτίθεται ότι για αυτό το λόγο τις πληρώνει, για να έχει δωρεάν περίθαλψη θα έρθει να το πληρώσει και παραπάνω».

«Είναι πιο εύπεπτο να το σερβίρεις ότι με αυτή τη λύση μειώνονται οι λίστες αναμονής, πιο πονηρά εισαγόμενο στην κοινή γνώμη, παρόλα αυτά ανοίγει παραθυράκια και δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει μετά με τι βαθμό εξάρτησης από συναλλαγή θα είναι η πρόσβαση των ασθενών στο δημόσιο νοσοκομείο. Θα δούμε πως θα ρολάρει όλο αυτό το σύστημα, αλλά η εσπευσμένη ένταξη του νοσοκομείου Καβάλας σε όλο αυτό ήταν κάτι το οποίο μας προβλημάτισε. Δεν υπήρχε επίσημα κάποια κρούση ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε από κάποια κλινική, παρόλα αυτά αυτό μεταβάλλεται, γιατί αυτός ο θεσμός βασίζεται στην εθελοντική πρωτοβουλία, δεν υποχρεώνεται κανείς να κάνει απογευματινό, θα το κάνει γιατί θέλει να αυξήσει το εισόδημα μου. Πράγματι δεν υπάρχει εθελοντισμός έναντι αμοιβής, αλλά δεν τους εντέλει κανένας να το κάνουν.

«Βέβαια να προσθέσουμε τον παράγοντα ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για εισοδήματα που προστίθενται στο τακτικό εισόδημα ανάλογα θα μεταβληθεί και το φορολογικό καθεστώς, μοιάζει με την αύξηση που μας υποσχέθηκαν στις υπερωρίες μας, αυτά τα 30-40 ευρώ δεν τα έχουμε δει ακόμα. Τα 30€ που θα είναι το μήνα ούτε καν ξέρουμε πότε θα τα δούμε, δεν έχουν μπει ακόμα. Εμείς εφημερίες Γενάρη Φλεβάρη δεν έχουμε δει, ούτε τις κανονικές όχι μόνο τις αυξημένες! Το σύστημα συνήθως πληρώνει με ένα μήνα πίσω, αλλά καθυστερήσεις 2-3 μηνών είναι απαράδεκτες».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles