27.2 C
New York
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Buy now

«Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε πράγματα, όχι όμως για να την κλείσουμε εντελώς»

Ναι στις διορθωτικές αλλαγές αλλά όχι στο κλείσιμο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είπε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας απέναντι στο νόμο που καταργεί νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις και τα ενσωματώνει στους Δήμους. Την ανάγκη για δραστικές αλλαγές παραδέχεται και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μιλώντας στον Alpha Radio δίνοντας και παραδείγματα των αλλαγών, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ πρώτα σε επίπεδο Π.Ε. και έπειτα σε επίπεδο Περιφέρειας κάνοντας λόγο για προσπάθεια «να βάλουν χέρι στις ΔΕΥΑ με σκοπό την πώληση των μετοχών τους».

«Κάνουμε την προσπάθεια μας, δε μπορώ να προσδιορίσω το ποσοστό επιτυχίας μας, αλλά προσπαθούμε να διατηρηθεί η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και να διατηρηθεί ανεξάρτητη γιατι με τον καινούργιο νόμο όλα τα νομικά πρόσωπα πλην του ΔΗΠΕΘΕ και της ΔΕΥΑΚ περνάνε στον Δήμο. Αυτά που ακούστηκαν εχθές για την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ που να υποθέτω ότι τα ίδια πράγματα ακριβώς είπε και νωρίτερα ο κ. Κουνάκος, θέλω να πω ότι είναι άλλο το να κρατήσουμε τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και να έχει αυτή την ευελιξία την οποία έχει και άλλο να διορθώσουμε πράγματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ. Το να διορθώσουμε πράγματα στη λειτουργία θα συμφωνήσω, διότι η εμπειρία μας έχει δείξει αυτό. Το πάρκινγκ π.χ. πρέπει να πάει σε μια λογική τιμή και όχι τόσο φθηνά όσο είναι και να κλείνει στις 10 το βράδυ, αυτά πρέπει να διορθωθούν. Υπάρχουν τα μισθώματα που πρέπει να αλλάξουν, όπως και το εισιτήριο στο Φρούριο κτλ».

«Λένε ότι χρηματοδοτούμε την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, είναι αλήθεια αυτό την χρηματοδοτούμε, αλλά γιατί κάνει πράγματα και λειτουργίες που δε μπορεί ο Δήμος να τα κάνει. Για παράδειγμα το φεστιβάλ Cosmopolis, μπορεί να το κάνει ο Δήμος όπως το κάνει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ; Είναι πάρα πολύ δύσκολο, κοστίζει γύρω στις 230 χιλιάδες και αυτά τα λεφτά πάλι θα δίνονταν εκτός και αν δε θέλουν να κάνουμε φεστιβάλ και δε θα έχουμε κανένα έξοδο. Οι διευθυντές στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν παίρνουν 3.500 ευρώ όπως ακούγεται, αν ήταν αυτή η μισθοδοσία θα έφευγα από δήμαρχος και θα πήγαινα και γω διευθυντής εκεί, άλλο είναι ο γενικός διευθυντής και άλλοι οι διευθυντές τμημάτων. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ έχει έναν κοινωφελή σκοπό, τα έξοδα της μισθοδοσίας τα βγάζει, αυτά που δίνουμε ως επιπλέον χρήματα είναι για αυτά που αναλαμβάνει για το Δήμο. Είμαστε εδώ για να διορθώσουμε πράγματα, όχι όμως για να την κλείσουμε εντελώς».

«Αν θυμάστε με τα μνημόνια είχε μειωθεί η επιχορήγηση του Δήμου στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, αλλά αργότερα με την κ. Τσανάκα τα πράγματα διορθώθηκαν και ο Δήμος έδινε και τότε 1-1.5 εκ. το χρόνο στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Όταν αναλάβαμε αυτό σταμάτησε, δίναμε εμείς 600 χιλιάδες ή το πολύ που βάλαμε φέτος στον προϋπολογισμό μας ήταν 900 χιλιάδες. Οπότε ήταν λογικό ότι το αποθεματικό της επιχείρησης άρχισε να πέφτει και ήταν λογικό όπως και το ότι άρχισαν να πληρώνονται πράγματα καθώς γίνονται εργασίες, που έχουν επενδυτικό χαρακτήρα. Αυτός είναι ο λόγος που το αποθεματικό είναι πλέον στο 1.5 εκ. ευρώ».

«Την συνένωση των ΔΕΥΑ προσπαθούν να το αποτρέψουν οι ΔΕΥΑ της χώρας και οι ΚΕΔΕ διότι καταλαβαίνετε ένας τέτοιος μεγάλος οργανισμός τι προβλήματα λειτουργικότητας θα έχει. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας για ποιο λόγο γίνεται αυτό, για να αρχίσουν σταδιακά να βάζουν χέρι στις ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑ αυτή που θα καθορίζει τη τιμή στο νερό αλλά θα κάνει και διάφορες συγχωνεύσεις, αλλά πείτε για παράδειγμα ότι η ΔΕΥΑ της Καβάλας χρωστάει 10 εκ. (που δε χρωστάει), και ότι ο Δήμος Παγγαίου χρωστάει 1 εκ. και ο Νέστος 2 εκ., θα ενωθούν σε μια ΔΕΥΑ λοιπόν που θα έχει χρέη 13 εκ. ευρώ. Τι θα γίνει; Ποια η διαφορά από το να χειριστεί ο καθένας το δικό του χρέος; Θα πει το κράτος πόσα χρωστάτε,13 εκατομμύρια, μάλιστα εγώ τα καλύπτω αλλά γίνομαι μέτοχος! Και αύριο μεθαύριο το κράτος πουλάει τις μετοχές του σε κάποιον ιδιώτη».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles