32.9 C
New York
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Buy now

Δεν μπορείς να έχεις μία ΔΕΥΑ που θα έχει σύνορα από τον Νέστο μέχρι το Στρυμόνα

Ένα μεγάλο έργο με μια διαδημοτική συνεργασία μπαίνει στα σκαριά αλάζοντας το τοπίο τόσο για την ΔΕΥΑ Καβάλας όσο και την ΔΕΥΑ Παγγαίου. Ο λόγος για το σύστημα διαχείρισης λυματολάσπης που θα κατασκευάσουν από κοινού οι δύο ΔΕΥΑ και στο οποίο θα καταλήγουν όλα τα λύματα, τα οποία μέσω της ηλιακής ξήρανσης θα μετατρέπονται σε λίπασμα που θα διοχετεύεται στους αγρότες, όπως επεσήμανε μιλώντας στον Alpha Radio ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Απόστολος Χρόνης. Ο ίδιος όμως σχολίασε και το σχέδιο συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ κάνοντας λόγο ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση τους, προσθέτοντας πως είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσει μία ΔΕΥΑ που θα έχει σύνορα από τον Νέστο μέχρι το Στρυμόνα.

«Σήμερα μετά από πάρα πολύ κόπο είναι η αλήθεια καταφέρνουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση με τον ανάδοχο, η σύμβαση είναι ύψους 10 εκ. ευρώ και θα διαχειρίζεται την λυματολάσπη από τους δύο δήμους, από το δήμο Καβάλας και το δήμο Παγγαίου. Ονομάζεται ΗΛΙΟΣ το σύστημα γιατί ηλιακή ξήρανση θα γίνεται στη λυματολάσπη που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέληγε στους ΧΥΤΑ, οπότε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής μας θα ωφεληθεί και φυσικά το προϊόν το οποίο θα βγαίνει μετά την ηλιακή ξήρανση θα μπορεί να διατίθεται στους αγρότες της περιοχής για να μπορέσουν να λιπάνουν τις εκτάσεις τους, τα χωράφια και τα δέντρα τους, γιατί λίπασμα είναι αυτό που θα προκύπτει από αυτή την επεξεργασία και πολύ καλό λίπασμα μάλιστα. Ήδη έχουμε πάρει δείγματα γιατί για να μπορέσει να γίνει μελέτη πήραμε δείγματα από όλους τους βιολογικούς της λυματολάσπης, οπότε υπάρχουν και τα αποτελέσματα αυτά και δείχνει ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ την αγροτική οικονομία της περιοχής γιατί και τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει πολύ, και θα μπορούν οι αγρότες είτε σε πολύ χαμηλή τιμή είτε στο τέλος και δωρεάν να τους δίνουμε την ξηρασμένη λυματολάσπη για τις καλλιέργειες της περιοχής.

«Η συνεργασία των δύο δήμων και των δύο ΔΕΥΑ δείχνει ότι μπορεί να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Όταν ξεκινήσαμε αυτή η διαδικασία εμείς ζητήσαμε από όλους τους όμορους δήμους και στο νομό Δράμας και στο νομό Καβάλας, όλοι μαζί να ενωθούμε για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το έργο, τελικά δεν καταφέραμε να πείσουμε και τις υπόλοιπους, ξεκινήσαμε εμείς οι δύο, το ολοκληρώσαμε και θα υπογράψουμε στις 12 το μεσημέρι επάνω στο δημαρχείο με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Παγγαίου την σύμβαση. Ο δήμος Νέστου και ο δήμος Θάσου θέλησαν να προχωρήσουν μόνοι τους για να πετύχουνε τη χρηματοδότηση του έργου, τελικά δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν οι δικές τους προτάσεις και πέρασε η δική μας πρόταση που απ ό,τι βλέπω στο μέλλον όλοι εδώ θα έρθουν, δηλαδή και όμοροι δήμοι θα αναγκαστούν να έρθουνε να διαχειριστούν τη λυματολάσπη τους στη δικιά μας εγκατάσταση που θα γίνει δίπλα στον ΧΥΤΑ. Το πολύ σε ένα χρόνο δεν θα επιτρέπεται να πετάξεις τη λυματολάσπη στους ΧΥΤΑ. Θα πρέπει να πάνε σε τέτοιους χώρους διαχείρισης.

«Ο ανάδοχος μας είπε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει τις εργασίες γιατί χρειάζονται και εκβραχισμοί, είναι ένα βουνό από πέτρες εκεί η περιοχή, 40 στρέμματα συνολικά, και από τον Φεβρουάριο ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί κιόλας. Δεν είναι δηλαδή δύσκολη κατασκευή, αν δουλεύουν μηχανήματα και υπάρχει κόσμος εκεί πέρα από την εταιρεία θα τελειώσει πάρα πολύ σύντομα. Μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει τελειώσει η εγκατάσταση όλη».

Δεν μπορείς να έχεις μία ΔΕΥΑ που θα έχει σύνορα από τον Νέστο μέχρι το Στρυμόνα

«Νομίζω ότι δε πρέπει να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά για διαχείριση του νερού από ιδιώτες, μετά την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα το νερό, θα υπάρχει δηλαδή ένας κρατικός φορέας αλλά θεωρώ ότι την διαχειριση πλέον θα την έχουν κυρίαρχα ιδιώτες. Επειδή όλες οι ΔΕΥΑ έχουν αποστεωθεί, δεν έχουν προσωπικό καθόλου και ενώ ζητάμε εναγωνίως εδώ και πάρα πολύ καιρό να πάρουμε προσωπικό, δε μας δίνουν προσωπικό. Όταν ξεκίνησε το υπουργείο να μιλάει για αυτές τις συνενώσεις άρχισε να λέει ότι το πλεονάζον προσωπικό θα πάει στους δήμους, δεν έχουν φοβούνται τίποτα. Εννοείται ότι πληροφορήσαμε το υπουργείο ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αλλά έχουμε έλλειψη και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Νομίζω ότι και το υπουργείο κατάλαβε από την πρώτη στιγμή ότι οι αντιδράσεις που υπήρχαν από όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας και πολλούς δημάρχους δεν έπεσαν στο κενό γιατί κατάλαβαν ότι αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν δε μπορεί να περπατήσει. Δεν μπορείς να έχεις μία ΔΕΥΑ που θα έχει σύνορα από τον Νέστο μέχρι το Στρυμόνα και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως έλεγε ο σχεδιασμός για μία ΔΕΥΑ Καβάλας Δράμας Σερρών, είναι αδύνατον να λειτουργήσει».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles