7.4 C
New York
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Buy now

«Δεν είναι αναπτυξιακό όραμα τα έργα που γίνονται στην Καβάλα και τα χωριά;»

Απαντήσεις για την καθυστέρηση που υπήρξε στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2024 έδωσε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μιλώντας στον Alpha Radio. Μίλησε για την συγχώνευση των νομικών προσώπων στο δήμο, τα έργα που εκρεμμούν και απάντησε στην κριτική που δέχεται για την αύξηση των δημοτικών τελών. Τοποθετήθηκε όμως και για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με κυριότερη αυτή με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που εμφανίζεται θετική στην δημιουργία ενός κέντρου βραχογραφιών στους Φιλίππους.

Το κέντρο βραχογραφιών

«Παρουσιάσαμε την προμελέτη που έχουμε κάνει, είπαμε κάποιες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουνε ούτως ώστε να μπορέσει να είναι μικρότερο το κόστος κατασκευής του κέντρου βραχογραφίας, βγαίνει γύρω στα 4 εκ. ευρώ, θα είναι ένα σύγχρονο κέντρο όπου τα πάντα θα είναι ψηφιακά, δηλαδή οι βραχογραφίες καταλαβαίνετε ότι δεν δυνατόν να μεταφέρουμε τις πέτρες, θα είναι όλα ψηφιακά και θα  δείχνονται, θα είναι οι βραχογραφίες που υπάρχουνε όχι μόνον στην περιοχή πέριξ των Φιλίππων αλλά και στο Παγγαίο και στο Σύμβολο και στην Θάσο, από διάφορα μέρη της περιοχής. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα μέρη όπου οι βραχογραφίες αυτές επειδή δεν μπορεί να πάει κάποιος, δεν τις γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Πηγαίνοντας στο κέντρο θα έχει μία συνολική εικόνα για την βραχογραφία στην περιοχή μας, θα έχει ακόμη και virtual reality όπου κάποιος θα μπορεί να βλέπει πώς κάνανε την βραχογραφίες, θα γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα κτλ. Η κ. Μενδώνη είναι θετική πάντως στην κατασκευή του».

Το Φεστιβάλ Φιλίππων

«Συζητήσαμε και για άλλα θέματα, για το φεστιβάλ Φιλίππων, για να μπορέσει να γίνει μία χρηματοδότηση του φεστιβάλ από το υπουργείο. Είναι θετική και σε αυτό, μας υπέδειξε τον τρόπο για να μειωθεί το κόστος, διότι ξέρετε τα σχήματα που έρχονται στο φεστιβάλ το καλοκαίρι πληρώνουν ένα μεγάλο ποσό γύρω στις 2.000 συν ΦΠΑ πληρώνουν στην αρχαιολογία, οπότε βλέπουμε πως θα το μειώσουμε τουλάχιστον στο 50% για να μπορούνε να έρχονται και να μένουν περισσότερες μέρες οι θίασοι που παρουσιάζουν τα έργα τους».

«Συναντηθήκαμε με τον κ. Δήμα που είναι υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού και μας είπε ότι την Πέμπτη θα έρθει με αφορμή εκδήλωση που είναι στην Θεσσαλονίκη, θα έρθει και στην Καβάλα για να δούμε το πολιτιστικό κέντρο, κάποιες προτάσεις που έχουμε καταθέσει δηλαδή να γίνει μία συνάντηση από κεραμίστες στην Καβάλα όπου θα αφήνουν τα έργα τους μετά. Υπάρχουν ιδέες που έχουμε καταθέσει και θα συζητηθούν από κοντά».

Η αύξηση στα δημοτικά τέλη

«Αρχικά είναι πολλοί δήμοι οι οποίοι δεν έχουνε ψηφίσει προϋπολογισμό, ο προϋπολογισμός άργησε να ψηφιστεί στην προηγούμενη διοίκηση γιατί αφενός μεν πριν τις εκλογές δεν ήθελα να γίνουν καποια πράγματα, και όχι να κοροϊδέψω τον κόσμο, αλλά έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση για τα ανταποδοτικά τέλη διότι κατηγορούν συνέχεια και λένε ότι έχω ανεβάσει τα αποδοτικά τέλη. Ναι τα έχω ανεβάσει διότι δεν γίνεται διαφορετικά, δεν βγαίνει, εδώ βλέπετε ότι και δήμοι όπως της Πάτρας με τον κ. Πελετίδη ο άνθρωπος αναγκάστηκε και αυτός να ανεβάσει τα τέλη. Διότι τόσο το τέλος ταφής όσο και η αύξηση της μισθοδοσίας διότι όλα αυτά πληρώνονται ξέρετε από τα ανταποδοτικά, δε πληρώνονται από το κράτος, ανεβαίνει στις 800 χιλιάδες. Και έχουμε βάλει 800.000 ούτως ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες, τους πέντε μήνες αυτούς να υπάρχει και ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας για Καρβάλη, Παληό και 2-3 φορές να πηγαίνει και στη δημοτική ενότητα Φιλίππων. Θα παρέχουμε περισσότερη καθαριότητα στους δημότες που με την προηγούμενη κατάσταση δε μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά και σίγουρα θα έπρεπε ο δήμος να βάλει πάλι από τα τακτικά του για να καλύψει την τρύπα εσόδων – εξόδων».

Τα νομικά πρόσωπα

«Η καθυστέρηση επίσης οφείλεται στο ότι τα νομικά πρόσωπα περνάνε στους δήμους και έπρεπε να δούμε τι χρωστάνε, ποια είναι τα έξοδα που έχουν, οι μισθοδοσίες του προσωπικού και αυτός ήταν ο λόγος που καθυστερήσαμε. Το μόνο που δεν λάβαμε υπόψη και σε αυτό έχουν δίκιο, απλώς θεωρήσαμε ότι από την στιγμή που για 6 μήνες θα ήτανε υπό τον δήμαρχο τα νομικά πρόσωπα ότι θα μπορούσαν να πληρωθούνε οι εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ το οποίο δεν γινόταν τελικά και έτσι υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά θα πληρωθούνε σύντομα, δηλαδή έχει τακτοποιηθεί τώρα το θέμα».

Η κριτική για τα έργα

«Βάλαμε λιγότερα χρήματα στην κοινωνική πολιτική γίνεται όμως μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, διότι κάποια πράγματα τα έχουμε υπολογίσει, κάνουμε οικονομία σε κάποια άλλα πράγματα και στο τέλος ενισχύουμε την κοινωνική, το ίδιο κάναμε και πέρσι. Είναι εύκολο να λέει κάποιος ότι δεν έχει αναπτυξιακό όραμα, το ότι γίνονται τα έργα και πρέπει να τελειώσουνε, δεν είναι αναπτυξιακό όραμα διότι με αυτόν τον τρόπο η Καβάλα αποκτάει μεγαλύτερη αξία τουριστική; Μας άρεσε ο Άγιος Νικόλαος όπως ήταν; Το ότι για να τελειώσει το έργο πρέπει να βάλουμε και δικά μας χρήματα δεν είναι αναπτυξιακό; Η πλατεία Καπνεργάτη, άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με την Αβέρωφ που θα τελειώσει δεν είναι αναπτυξιακό έργο; Το ότι σε λίγο δημοπρατείται το έργο από το Κεφαλάρι άσχετα αν δεν φαίνεται στον προϋπολογισμό του δήμου γιατί είναι στην ΔΕΥΑΚ, δεν είναι αναπτυξιακό έργο; Το ότι θα πάρουμε δάνειο για την ενεργειακή κοινότητα, εκτός και αν δε το ψηφίσουν και θα είναι υπόλογοι, όπου θα υπάρχει εξοικονόμηση 3 εκατομμυρίων κάθε χρόνο, όπου το 1.3 θα δίνεται για την εξυπηρέτηση του δανείου και το άλλο θα μένει στο δήμο και θα δίνει και ρεύμα σε 600 νοικοκυριά δεν είναι κοινωνική πολιτική; Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας έργο αναπτυξιακό».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles