19.4 C
New York
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Buy now

«Από όλα τα λιμάνια στη Β. Ελλάδα αν υπάρχει ένα που έχει δυνατότητες εκτίναξης είναι το Φίλιππος Β’, είναι ένα αναξιοποίητο διαμάντι»

Αν υπάρχει ένα λιμάνι που έχει τις δυνατότητες και τις προοπτικές να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας Φίλιππος Β’ είπε σε μεγάλη συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο δρ. Άγγελος Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚ Α.Ε. Μίλησε για τις επαφές που είχε σε ανώτατο επίπεδο στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε ο ΟΛΚ, τις προοπτικές του λιμανιού, την πορεία της υποπαραχώρησης στην κοινοπραξία Black Summit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για 40 χρόνια αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην πόλη μας.

Προτεραιότητα η διασύνδεση των αξόνων σε οδικό – σιδηροδρομικό επίπεδο

«Πρόκειται για ένα συνέδριο το πρώτο στην κατηγορία του, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη μεγάλης κλίμακας, που αφορά αυτό που αποκαλούμε διασυνδεσιμότητα, δηλαδή την πρόσβαση και τη διασύνδεση μεταξύ διαφορετικών μέσων, θαλάσσιων, αεροπορικών και ασφαλώς χερσαίων στο χώρο της νότιας Βαλκανικής. Μας φαίνεται εξαιρετικά αυτονόητο γιατί βεβαίως έχουμε την Εγνατία, έχουμε κάποιους σοβαρούς οδικούς άξονες αλλά συνεχίζει να υπάρχουν ζητήματα διασύνδεσης και σε θέματα εμπορικής εκμετάλλευσης ανάμεσα στη χώρα μας και σε χώρες γειτονικές στα βόρεια μας, ξεκινώντας από την ίδια από τη Βουλγαρία αλλά και για την Βόρεια Μακεδονία και ακόμα παραπάνω. Υπό την έννοια αυτή το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και Υποδομών από την Βουλγαρία και την Σερβία και ανώτατα στελέχη, ανέδειξε πάρα πολύ έντονα μία ανάγκη η οποία η κυβέρνηση ίσως γνωρίζετε ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα, την διασύνδεση των αξόνων σε οδικό – σιδηροδρομικό επίπεδο και με επίκεντρο αυτά βέβαια μπήκε και το θέμα των λιμανιών και εγώ ως εκπρόσωπος του λιμανιού της Καβάλας εξέφρασα κάποιες σκέψεις για τις δυνατότητες που έχει ο εμπορικός λιμένας Φίλιππος Β και ασφαλώς πόσο αναξιοποίητες δυνατότητες έχουμε και τι πρέπει να περιμένουμε».

«Από όλα τα λιμάνια στη Β. Ελλάδα αν υπάρχει ένα που έχει δυνατότητες εκτίναξης είναι το Φίλιππος Β’, είναι ένα αναξιοποίητο διαμάντι»

«Η Καβάλα περιμένει την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Φίλιπποι – Τοξότες που είναι σε εκκρεμότητα, και την ολοκλήρωση των μεγάλων δικτύων από πλευράς Βουλγαρίας που μας παρουσιάστηκαν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, ήταν εντυπωσιακά τα σχέδια και προφανώς με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση για την οποία όλοι μιλάμε και θα τη δούμε σύντομα. Δε μπορώ να δώσω παραπάνω πληροφορία σε τι χρόνο θα γίνει αυτό αλλά δεν έχουμε κανένα άλλο καμία άλλη επιπλοκή, μένουν κάποια τελευταία ζητήματα που θα ξεπεραστούν. Αυτό που θα ήθελα να κρατήσουμε από το συνέδριο και μπορώ να σας το πω μετά λόγου γνώσης είναι ότι από όλα τα λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα αν υπάρχει μία εγκατάσταση που έχει δυνατότητες εκτίναξης των επιδόσεων του, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις, είναι το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας. Είναι ένα αναξιοποίητο διαμάντι».

Να συνδεθούμε και να συνεργαστούμε με τη γειτονική Θεσσαλονίκη και όχι να την ανταγωνιστούμε

«Το ότι συμμετείχαμε σε αυτό το συνέδριο σχετιζόταν με μία προσπάθεια που κάνουμε να συνδεθούμε και να συνεργαστούμε με τη γειτονική Θεσσαλονίκη και όχι να την ανταγωνιστούμε, γιατί τα λιμάνια στο βόρειο άξονα μας έχουν δύο επιλογές, είτε να δούμε ο ένας τον άλλο ως ανταγωνιστές είτε να προχωρήσουμε σε συνέργειες. Η πρόθεση η δική μας είναι να προχωρήσουμε σε συνέργειες γιατί περιθώριο υπάρχει, εμείς έχουμε δυνατότητα εξειδίκευσης και ανταγωνιστικότητας σε κάποιου τύπου φορτία που η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να μας βοηθήσει για παράδειγμα, όπως το χύδην φορτίο, ξέρετε το λιμάνι είναι έξω από την πόλη, η Θεσσαλονίκη έχει άλλα φορτία, πάντα υπάρχουν δυνατότητες της εργασίας πρέπει να ξέρετε και είναι σημαντικό να μας μάθει η αγορά. Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το κέρδος από την παρουσία μας είναι ότι το λιμάνι της Καβάλας μίλησε με μεγάλες εταιρίες, είναι μια προσπάθεια όχι μόνο να μείνουμε στους ξένους πελάτες μας αλλά να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε ευρύτερα την αγορά για την παρουσία, την ύπαρξή μας και τις προοπτικές που θα έχει το λιμάνι την επόμενη μέρα».

Η γεωπολιτική συγκυρία που μας ευνοεί

«Ευχόμαστε όλοι με το καλό να κλείσει αίσια αυτή η ένταση με το Ουκρανικό αλλά πρέπει να ξέρετε ότι γεωπολιτικά μιλώντας η αύξηση των τελών στα στενά και η πρόθεση των εταιρειών να περνάνε τα φορτία τους απευθείας από τη Βαλκανική πολλές φορές παρακάμπτοντας τη γειτονική Τουρκία, φαίνεται ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να ευνοήσει τον βορειοανατολικό άξονα της χώρας στον οποίο η Καβάλα παίζει βασικό ρόλο, ανεβαίνοντας από το Αιγαίο στη Βουλγαρία κτλ. Εδώ θα μιλάμε για μεγαλύτερα πλοία και συζητάμε και για μία διάχυση του πλούτου και νέες θέσεις εργασίας, μέσα από νέες παραγωγικές δραστηριότητες. Όλα αυτά υπό την αίρεση να ξεπεράσουμε τον έναν σκόπελο της γραφειοκρατίας, που είναι γνωστό σε κάθε τομέα της επιχειρηματικότητας και το δεύτερο είναι ένα πνεύμα ευρύτερης συνέργειας και της θετικής αποδοχής που επίσης θεωρώ ότι και στην πόλη υπάρχει και προσωπικά δηλώνω πολύ αισιόδοξος γιατί η αντίληψη μου είναι ότι υπάρχει δίψα για την επόμενη μέρα».

Δεν έχουμε κάτι που το οποίο να παρακωλύει σημαντικά την υπογραφή για το Φίλιππος Β’

«Σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Φίλιππος Β, δεν είμαι σε θέση να σας μιλήσω για ακριβή μέρα, αυτό που μπορώ να σας πω δεν έχουμε κάτι που το οποίο να παρακωλύει σημαντικά την υπογραφή, είναι τα γνωστά θέματα. Είναι κάποια τυπικά θέματα, έχει να κάνει και με τη γνωστή ιστορία κύρωσης από τη Βουλή μίας επέκτασης προς παραχώρηση, αλλά γενικά τα μηνύματα είναι θετικά, δεν υπάρχει καμία πλευρά της πολιτείας, του Δημοσίου, του μετόχου συμπεριλαμβανομένου ή των επενδυτών που να έχει δώσει άλλο σήμα. Να σας θυμίσω ότι και στην περίπτωση Θεσσαλονίκης ή του Πειραιά αντίστοιχα χρονικά διαστήματα πέρασαν, μπορεί να μας στενοχωρεί όπως και εμένα αλλά δεν είναι κάτι καινοφανές, αυτή είναι η ελληνική εμπειρία και πρέπει να βελτιωθεί αλλά αυτοί είναι οι χρόνοι στην Ελλάδα. Εκφράζονται ανησυχίες χωρίς να υπάρχει λόγος ή βάση, θα σας το έλεγα πρώτος αν υπήρχε κάποια βάση, δε προκύπτει κάτι. Περιμένουμε, ταυτόχρονα φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε και με τα άλλα 3 λιμάνια, το Απόστολος Παύλος, την Κεραμωτή και την Πέραμο, είμαστε σε επαφή με την με την πολιτεία για να μπορούμε να λύσουμε και θέματα τα οποία είναι μείζονα για μας, όπως η στελέχωση, θέματα νομοθετικά κτλ».

Η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας

«Μπορεί να έχουμε παραπάνω κρουαζιερόπλοια και από όσα ξέραμε και υπολογίζαμε γιατί προσπαθούμε ακόμα και το ένα και τα δύο να τα πάρουμε στις λεγόμενες αφίξεις της τελευταίας στιγμής με τις εκτροπές, τα diversions, επομένως κρατάμε την προσπάθεια της παρούσας διοίκησης και σε βάθος χρόνου να κρατηθούμε και να κάνουμε ότι μπορούμε για να πάμε παραπάνω. Είναι άψογη πάντα η συνεργασία με τους εταίρους μας, θέλουμε την επόμενη σεζόν να μπορούμε να ανακοινώσουμε ένα-δύο πραγματάκια ακόμα δηλαδή και προς τους επαγγελματίες της πόλης να κάνουμε ένα πιο ουσιαστικό βαθμό ενημέρωσης αλλά και δυνατότητας αξιοποίησης των εσόδων αυτών που προσδοκούμε από την κρουαζιέρα ώστε πραγματικά να υπάρχει και μεγαλύτερος βαθμός ικανοποίησης. Προς τα τέλη του έτους και για την κρουαζιέρα και για τα υπόλοιπα πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε σε μία ενημερωτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών που έχουμε προχωρήσει για να γίνει κατανοητό και προς τους πολίτες ευρύτερα, πόσο πολλά είναι τα μέτωπα και πόσες προσπάθειες παράλληλα γίνονται από πλευράς του λιμένος για να καλυφθούν οι ανάγκες».

Γιατί μας επιλέγουν οι εταιρίες και τι πρέπει να κάνουμε

«Οι εταιρίες μας επιλέγουν ως προορισμό γιατί καταρχάς είναι ελκυστικός, η Καβάλα είναι μία όμορφη πόλη στα μάτια του επισκέπτη, έχει δυνατότητες είναι ένας ωραίος προορισμός, τους αρέσει η πρώτη εικόνα που είναι σαν καρτ ποστάλ συν οι αρχαιολογικοί χώροι κτλ. Εμείς όμως ως λιμάνι καλούμαστε να διαχειριστούμε και εκεί οι εταιρείες έχουν απαιτήσεις και μας βάζουν περιθώρια – χρονοδιαγράμματα και αυτά δεν περνάνε από το χέρι το δικό μας ως ΟΛΚ, για παράδειγμα η περίπτωση του προσήνεμου μόλου που για 4-5 χρόνια είναι κλειστός, όταν παλιά δεν είχαμε πολλά κρουαζιερόπλοια δεν υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα. Τώρα όταν καλούμαστε να έχουμε δύο μαζί και έχουμε μεγάλα πλοία αντιλαμβάνεστε ότι κάνουμε ολόκληρες πατέντες για να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους και να μη τα χάσουμε γιατί καταλαβαίνετε πόσο αρνητικό θα ήταν για την πόλη ως προορισμό να διώξουμε πλοία. τώρα έχουμε την διαβεβαίωση δόθηκαν και τα χρήματα που ήταν σε εκκρεμότητα, και υπάρχει η δέσμευση μέχρι το τέλος του έτους να τελειώσει, επομένως αυτό είναι πολύ θετικό μήνυμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί προς τις εταιρίες. Συνεχώς μας ρωτάνε για θέματα που αφορούν τα βάθη, τεχνικά ζητήματα, την προσβασιμότητα, ένα άλλο παράδειγμα μας απασχολεί είναι τι θα κάνουμε με την πρόσβαση των ΑμεΑ ή των ηλικιωμένων, γιατί π.χ. οι κυβόλιθοι στην παραλία είναι σήμα κατατεθέν και παραδοσιακοί αλλά πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις να βοηθήσουμε και αυτές τις ομάδες πολιτών. Όλα αυτά που μπορεί να σας φαίνονται ελάσσονα ζητήματα και δεν είναι θέμα χρημάτων ούτε θέμα πρωτοβουλίας, ούτε γνώσεις, μπορεί να θες να πάρεις άδειες για μικρής κλίμακας εργασίες, κυνηγάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε».

Η συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο της πόλης

«Βέβαια προέχουν θέματα εικόνας της πόλης σε σχέση με την καθαριότητα που είναι σημαντικά και στα οποία νομίζω πάμε καλά και βέβαια το θέμα των επαγγελματιών, να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά όταν έχουμε πλοία ακόμη και αν είναι σε μέρες που θεωρητικά τα καταστήματα είναι κλειστά. Με ρωτήσατε τι θέλουν οι εταιρείες, τους αρέσει να έρχονται σε προορισμούς που να είναι τα εμπορικά μαγαζιά ανοικτά και είναι κάτι που μας το φέρνουν συνέχεια αλλά εξηγούμε ότι είναι θέμα της ιδιωτικής  επιχειρηματικότητας και ζητούν από εμάς και το κάνουμε, σίγουρα υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία με το Επιμελητήριο, έχουμε και μέλη του Επιμελητηρίου στον ΟΛΚ, όπως τον Β. Λεμονίδη. Θέλουμε να πάμε 1-2 βήματα παραπάνω του χρόνου το καλοκαίρι και για αυτό θα γίνουν ειδικές ενημερώσεις».

Να στήσουμε ένα τουρ οργανωμένο στην πόλη για τους τουρίστες της κρουαζιέρας

«Υπάρχει πάντα ένα πρόγραμμα του έτους για την κρουαζιέρα αλλά γίνονται πάντα αλλαγές και προσθαφαιρέσεις ημερομηνιών, από την άλλη κοιτάμε και με την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και με την τοπική επιχειρηματικότητα, πως θα στήσουμε κάποιο δρομολόγιο – πακέτο – εκδρομή μέσα στη πόλη ώστε οι τυχόν επιβάτες που δεν θέλουν να πάνε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων -λέω ένα παράδειγμα για το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής- να μπορούν να βγουν και να τους τραβήξουμε να περπατήσουν και να περιηγηθούν στα μαγαζιά, ένα τουρ οργανωμένο στην πόλη. Είμαι στην διάθεση σε οποιονδήποτε θέλει εννοώ από εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και λοιπά να συνδράμουμε για αυτό αλλά δεν είναι κάτι που το υλοποιεί το λιμάνι. Το λιμάνι είναι ο ενδιάμεσος για να εξασφαλίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου και την ασφαλή μετάβαση και πρόσβαση των επιβατών έξω από τις πύλες και τους χώρους του, πρέπει η αγορά και οι μικροί επιχειρηματίες να μας προσεγγίσουν. Πρόθεση μας είναι την επόμενη σεζόν, πριν ξεκινήσει η κρουαζιέρα, να προσκαλέσω μία επίσημη συνάντηση των επαγγελματιών, μιας ενημέρωσης βασικής για το τι μπορούν να περιμένουν, να τα ξέρουν, να τα έχουν κατά νου και να πουν και οτιδήποτε καινούργιο έχουν να βοηθήσουμε άλλα πρέπει να λειτουργήσουν όλοι μαζί για να έχουν το αποτέλεσμα».

Παλεύουμε να στήσουμε ένα πρωτοποριακό πακέτο κρουαζιέρας που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει

«Για την συνεργασία με το λιμάνι του Μπουργκάς, η εξέλιξη είναι η κοινή προσπάθεια των δύο λιμανιών σε συνεργασία αν θέλετε με τρίτους που θα βοηθήσουνε και τη μεταφορά να μπορούμε να στήσουμε ένα πρωτοποριακό πακέτο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Επομένως σε αυτό είμαστε σε μία διαδικασία για να δούμε πως θα το κατορθώσουμε, δεν είναι κάτι θα αποδώσει καρπούς το 2024, είναι κάτι που πάει να αλλάξει λίγο τη γεωγραφία των πραγμάτων, και είναι και κάτι που δε θα γίνει για μία χρονιά αλλά για χρόνια, να έχουμε πακέτο και για τη Μαύρη Θάλασσα και για το Βόρειο Αιγαίο, αυτό θέλει χρόνο ωρίμανσης, συναντήσεις με τις εταιρίες κτλ. Θέλει χρόνο, και για αυτό είμαστε δεσμευμένοι, παλεύουμε να γίνει η Καβάλα ένα έμμεσο homeport κρουαζιέρας. Επειδή έχουμε κάποιες κρίσιμες συναντήσεις τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι την άνοιξη θα έχουμε να σας δώσουμε κάποια παραπάνω πράγματα».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles