20.8 C
New York
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Buy now

«Ανοίγει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια και δε μπορείς να τον κλείσεις, αρκεί μια γνωστοποίηση!»

Σε διαμέρισμα που χαρακτηρίζεται «υγειονομική βόμβα» στην καρδιά του κέντρου της Καβάλας επέμβει την Πέμπτη το πρωί συνεργείο αποτελούμενο από αστυνομικό, υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγείας και ιδιωτικό συνεργείο απολύμανσης. Προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες περιοίκων στη Διεύθυνση Υγείας για έντονη δυσοσμία που αναδυόταν από το διαμέρισμα. Όταν το μικτό συνεργείο μπήκε στο διαμέρισμα αντίκρισε μια χωματερή με σκουπίδια και τρωκτικά, ενώ η ένοικος του διαμερίσματος απουσίαζε. Το διαμέρισμα θα καθαριστεί και ο χώρος θα απολυμανθεί, ενώ η αστυνομία αναζητά την ένοικο του διαμερίσματος, που σύμφωνα με περιοίκους ούτως ή άλλως απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι. Για το ζήτημα και πως ενεργούν οι υπηρεσίες σε παρόμοιες περιπτώσεις μίλησε στον Alpha Radio o νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Συνήθως υπάρχουν καταγγελίες ότι υπάρχει κάποια διαρροή σε κάποιο σπίτι και η διαρροή αυτή πάει στον από κάτω και δημιουργείται μία ανθυγιεινή εστία, αυτό είναι δουλειά του υγειονομικού να το διαπιστώσει δηλαδή πρόβλημα στην υγιεινή διαβίωση μεσα σε ένα σπίτι και αυτός που έρχεται να μας καταγγείλει αν αυτά που λέει έχουνε βάση ή όχι. Από κει και μετά υπάρχουν δύο περιπτώσεις, μία περίπτωση είναι να βρούμε ιδιοκτήτη και η άλλη να μη βρούμε, υπάρχουν πολλά σπίτια εγκαταλελειμμένα που δεν υπάρχει ιδιοκτήτης. Αν υπάρχει ιδιοκτήτης τότε ζητάμε μία τεχνική έκθεση να δούμε ποια είναι η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα και ζητάμε από τον ιδιοκτήτη να το καθαρίσει εντός μίας προθεσμίας. Εάν δε το κάνει και δε θέλει να συμμορφωθεί τον στέλνουμε στον εισαγγελέα για μήνυση. Εάν δε βρούμε ιδιοκτήτη υπάρχει θέμα, ποιος θα μπει να το διαπιστώσει; Δε μπαίνεις σε σπίτι αν δεν υπάρχει άδεια εισαγγελέα».

«Σε ακραίες περιπτώσεις που ένας ρακοσυλλέκτης μαζεύει σκουπίδια και δημιουργεί τέτοια κατάσταση που να υπάρχει δυσοσμία στο γύρο χώρο, στο περιβάλλον χώρο ή στους κοινόχρηστους χώρους και να βλέπουμε τρωκτικά, ποντίκια, κατσαρίδες όλα αυτά, εκεί πάλι θα παρέμβουμε με τον ίδιο τρόπο και αν αυτός έχεις σώας τας φρένας έχει καλώς, αν δεν τα έχει χρειάζεται να επέμβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ο δήμος θα πάει να καθαρίσει όπως είπαμε με εντολή εισαγγελέα πάντα γιατί δεν μπαίνεις σε ξένο σπίτι με κανένα τρόπο, με παρουσία δική μας. Η υπηρεσία η δική μας δεν κάνει ούτε απολυμάνσεις, είναι για να διαπιστώσει και να επιβλέψει, ο δήμος αναλαμβάνει απολύμανση».

«Στην περίπτωση αυτή δεν βρήκαμε κάποιον ένοικο, μπήκαμε με εντολή εισαγγελέα για τα δέοντα. Μπήκε ο δήμος να καθαρίσει και αν βρεθεί ο ιδιοκτήτης μπορεί ο δήμος να του τα χρεώσει. Πολλές φορές δε βρίσκεις κανέναν, ή έχουν πεθάνει, ή δεν έχουν κάνει συγγενείς αποδοχή κληρονομιάς κτλ. Γίνονται συχνά τέτοιες καταγγελίες αλλά συνήθως είναι κάποια διαρροή, κάποια αποχέτευση και δε μπορεί να μπει κανείς μέσα να την διορθώσει και την πληρώνει ο από κάτω».

Οι έλεγχοι στα καταστήματα

Ο κ. Παπαδόπουλος όμως αναφέρθηκε και στο θέμα των ελέγχων των καταστημάτων εστίασης τονίζοντας πως το στρεβλό νομικό πλαίσιο ουσιαστικά παράγει και… επιτρέπει την ανομία! «Όλο το καλοκαίρι στα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος κάναμε αρκετούς ελέγχους. Δε μπορείς να τα ελέγξεις όλα αλλά κάναμε και κατόπιν καταγγελιών και αυτεπάγγελτα. Στην Ελλάδα μεταξύ άλλων υπάρχει και το εξής πρόβλημα, ανοίγει ο άλλος ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια και δε μπορείς να τον κλείσεις! Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανοίγουν με γνωστοποίηση, σημαίνει ότι εγώ σου λέω ότι άνοιξα, αυτό μόνο, δεν χρειάζεται να τον εποπτεύσει κανείς, παλαιότερα γινόταν. Δεν είδατε τι έγινε με τα λούνα παρκ; Αυτός μπορούσε να ανοίξει με τη γνωστοποίηση, δε το έκανε. Θα σου πει άνοιξε πρώτα για να διευκολύνεις την επιχειρηματικότητα, καλώς έγινε γιατί οι υπηρεσίες καθυστερούσαν, όταν οι υπηρεσίες ήταν υποστελεχωμένες. Παλιά έπρεπε πρώτα να περάσει το υγειονομικό για να δώσει θετική γνωμοδότηση και να ανοίξει, αυτό είχε μία διαδικασία και μπορούσε να πάρει καιρό ειδικά όταν δεν έχεις και προσωπικό. Ας ανοίξει, δηλώνει ότι έχουν όλες τις προδιαγραφές, άλλος ανοίγει χωρίς γνωστοποίηση. Αλλά και αυτός που ανοίγει με γνωστοποίηση και υποτίθεται δηλώνει ότι έχει όλες τις προδιαγραφές, αν διαπιστώσεις ότι δεν τις έχει δεν μπορείς να τον κλείσεις! Και αν τον βρεις χωρίς γνωστοποίηση πάλι δε μπορείς να τον κλείσεις, μόνο αν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, αν βρεις ποντίκια μέσα δηλαδή. Πολλές φορές του σφραγίζουν το μαγαζί και το ξανανοίγει, το ξανασφραγίζουν και πάει λέγοντας, από το νομικό πλαίσιο ξεκινάει το κακό. Και τι θα κάνει ένα πρόστιμο των 5.000 σε κάποιον που βγάζει εκατομμύρια; Θα συνεχίσει την ίδια τακτική».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles