19 C
New York
Τετάρτη, 28 Μαΐου, 2025

Buy now

«Το συνέδριο είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης που είναι ανεξίτηλα γραμμένη στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας των κινημάτων»

Το δεύτερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού σε συνεργασία με το Εργαστήρι Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα λάβει χώρα στις 18 και 19 Οκτωβρίου του 2025 στην πόλη της Καβάλας. Το περιεχόμενο του συνεδρίου θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στις παρακάτω θεματικές περιοχές: 1) Οικονομία του Καπνού (στην Καβάλα, την Ελλάδα και Διεθνώς, 19-21ος αιώνας) 2) Κοινωνικά / Εργατικά Κινήματα: παρελθόν και μέλλον 3) Θεσμοί και κοινωνικά δικαιώματα 4) Καπνεργατικά κινήματα – και συνδικαλισμός 5) Σχεδιασμός, προβολή και πολιτιστική ανάπτυξη 6) Κτιριακές υποδομές και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Στην συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας 26 Μαίου οι διοργανωτές του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ Γιάννης Βύζικας σημείωσε «Θα ήθελα να πω ότι ο τίτλος του συνεδρίου είναι από τα καπνεργατικά κινήματα στα σύγχρονα κινήματα, αυτό το συνέδριο είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας που είναι ανεξίτηλα γραμμένη στις σελίδες όχι μόνο της τοπικής και πανελλαδικής αλλά και στις διεθνείς σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Από πολλά χρόνια, από την εποχή που είχα την τιμή να εκπροσωπώ το Εργατικό Κέντρο νομού Καβάλας και από την εποχή που ήμουνα μέλος του ινστιτούτου του αρχείου ιστορίας της ΓΣΕΕ για μια δεκαετία και ήμουν υπεύθυνος για το καπνεργατικό κίνημα είχα θέσει σαν στόχο να γίνει αυτό το συνέδριο, να αντλήσουμε την εμπειρία μας από τους αγώνες των καπνεργατών, τις στρατηγικές τους και να δούμε που θα οδηγηθούν τα σύγχρονα κινήματα. Είναι απαραίτητη η γνώση και η μελέτη του καπνεργατικού κινήματος της Καβάλας και το οποίο πρέπει να συνδέσουμε με τα υπόλοιπα κινήματα όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της Τουρκίας και της Βουλγαρίας διότι εκείνη την εποχή στα ανατολικά καπνά δέσποζαν οι αμερικανικές εταιρίες. Αυτό το συνέδριο μιλά όμως και για την βιομηχανική μας κληρονομιά που είναι οι καπναποθήκες».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης από το Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επεσήμανε «Ο ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να περιοριστούμε στο παρελθόν αλλά να εξετάσουμε το παρόν και το μέλλον, δηλαδή θέλουμε να δούμε ως βάση την ιστορία του καπνού και των κοινωνικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν εξαιτίας του καπνού, ως μία προσπάθεια ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του πολιτιστικού αποθέματος που έχει και η Καβάλα αλλά και όλη η περιοχή. Είναι μία μεγάλη ομάδα περίπου 20 συναδέλφων από πολλά πανεπιστήμια της χώρας, οι περισσότεροι είμαστε από το Θεσσαλίας και το Θράκης αλλά και πολλοί ειναι από της Θεσσαλονίκης, από τα Γιάννενα, την Κρήτη, την Αθήνα και την Πάντειο, συνάδελφοι οι οποίοι ασχολούνται ερευνητικά και διδακτικά με τα αντικείμενα αυτά».

Ο Αναστάσιος Καρασάββογλου από τη Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής του ΔΠΘ  υπογράμμισε πως «Είναι αλήθεια ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με καταστάσεις οι οποίες τρέχουνε με ιλιγγιώδη ρυθμό, μεταβάλλουν την κοινωνία και την οικονομία της Καβάλας, σχεδιάζονται σημαντικές επενδύσεις που ενδεχομένως θα αλλάξουν και τον οικονομικό χαρακτήρα της πόλης της. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ότι έχουμε ροές ανθρώπων που έρχονται προς την Καβάλα αλλά είναι μία κατάσταση δεδομένων που επιδρά και επηρεάζει την σύνθεση στο κοινωνικό περιβάλλον και στην οικονομία. Έχουμε σημαντικά δεδομένα που αφορούν στην πληθυσμιακή σύνθεση, το μεταναστευτικό είναι εδώ και αποτελεί σταθερό παράγοντα του γίγνεσθαι εδώ πέρα, πρέπει να τα δούμε και να τα αξιολογήσουμε διότι όλα αυτά είναι στοιχεία που διαμορφώνουν το σήμερα και θα επιδράσουν και στο αύριο. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δια της σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής θα υποστηρίξει πολύπλευρα, πολυδιάστατα και τελικά εκτιμώ ουσιαστικά το συνέδριο αυτό, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου συνάδελφοι με σχετικό γνωστικό αντικείμενο να είναι παρόντες στο συνέδριο και να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στο ζητούμενο».

Τέλος ο Γιώργος Μιχαηλίδης, μέλος του ΙΚΙΚ συμπλήρωσε «Θεωρώ ότι το συνέδριο αυτό θα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νεότερες γενιές οι οποίες δεν έχουνε μεγαλώσει μέσα σε ένα κλίμα και σε ένα περιβάλλον με έντονα εργατικά κινήματα και διεκδικήσεις όπως οι προηγούμενες δεκαετίες, μάλιστα ανατράφηκαν και σε ένα περιβάλλον που ευαγγελίζεται το τέλος της ιστορίας, υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεται να αναζητούμε νέους πολιτικούς σχηματισμούς, μορφές και όλα έχουν εξαντληθεί, αντιθέτως βλέπουμε όμως τα τελευταία χρόνια να ξεπηδούνε κινήματα που έχουνε πολύ διαφορετικές μορφές από αυτές του παρελθόντος»

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles