Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στις στρατιωτικές και καθηγητικές σχολές είναι το συμπέρασμα που παγιώνεται ως εύρημα των τελευταίων ετών από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Αργύρης Μυστακίδης, επί χρόνια πρόεδρος φροντιστών Καβάλας ανέλυσε τα ευρήματα αυτά, ποιες σχολές έχουν εκρηκτική ζήτηση αλλά και που κινήθηκαν οι Καβαλιώτικες σχολές στις οποίες και φέτος προπορεύεται το τμήμα Χημείας.
«Με την ανακοίνωση των βάσεων επιβεβαιώθηκε αυτό που συζητούσαμε και αναμέναμε να συμβεί, είχαμε ήπιες μεταβολές, φαινόταν από τα στατιστικά ότι δεν επρόκειτο να δούμε σημαντικές αυξομειώσεις. Αυτό και έγινε, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στις ιατρικές σχολές εάν θυμάμαι καλά στις 3 από τις 7 έχουμε πλήρη ταύτιση με τις περσινές βάσεις ακριβώς η ίδια βάση! Η γενική εικόνα είναι αυτή, ότι δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές. Φυσικά πάντοτε και κάθε χρόνο υπάρχουν κάποιες σχολές οι οποίες μας εκπλήσσουνε με την θεαματική τους άνοδο ή κάθοδο, εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα 10 τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο στις βάσεις έχουμε το Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής της Αθήνας το οποίο ανέβηκε κατά 2.600 μόρια, ακολουθεί το Διεθνών ένα τμήμα που δε βάζεις με το μυαλό σου ότι θα μπορούσε να έχει θεαματική άνοδο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πως δηλώνουν τα παιδιά μία σχολή και τι είναι αυτό στο οποίο δίνουνε βάρος στην εκτίμησή τους κάθε χρονιά και έτσι κάθε χρονιά έχουμε εκπλήξεις. Έχουμε το τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών, ένα δυνατό τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά το οποίο ανέβηκε 2.200 μονάδες, ακολουθεί το Διοίκησης Τουρισμού του Αιγάλεω με 2.140»
«Εκεί που είδαμε σημαντικές αυξήσεις είναι τα πρώην ΤΕΙ τα οποία έχουν εκείνα τμήματα Μηχανικών κανονικά όμως πια, έχουνε πλήρη δικαιώματα επαγγελματικά, αυτό είχε συμβεί σε πολλά τμήματα από πέρυσι αλλά δεν είχε γίνει αντιληπτό στους υποψήφιους οπότε φέτος λίγο ετεροχρονισμένα φάνηκε αυτή η διαφορά και τα βλέπουμε ότι αυτά καταγράφουνε 1.500 – 1.700 αυξήσεις. Αυτό είναι αναμενόμενο διότι όταν ένα τμήμα αναβαθμίζει η σημαντικά τις επαγγελματικές προοπτικές είναι λογικό να δεχτεί και περισσότερους υποψήφιους οι οποίοι θα το προτιμήσουν. Ειδικά τα τμήματα Μηχανικών είναι πολύ επίκαιρα τμήματα και δικαίως θα έλεγα συγκεντρώνουν τόση μεγαλύτερη ζήτηση από τους υποψήφιους».
«Έχουνε πρόβλημα οι στρατιωτικές σχολές, έχει πρόβλημα θα έλεγα ο στρατός σημαντικό το οποίο επειδή δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο συνέβη εμφανίστηκε μία χρονιά, είναι συνεχές τα τελευταία χρόνια θα κινδυνεύσει αν δε κινδυνεύει ήδη να έχει έλλειψη σε ικανά στελέχη τα οποία θα είναι ικανά να επιτελέσουν την αποστολή τους. Βλέπουμε ότι παρά τα όσα εξαγγέλθηκαν μετά τις πολύ μεγάλες μειώσεις που έγιναν πέρσι, τα σώματα της σχολής Ευελπίδων φέτος είχαν μία αύξηση 640 ατόμων και κάλυψαν και όλες τις θέσεις τους όμως τα όπλα, ας το σκεφτούμε λίγο αυτό ότι ο στρατός δεν είναι τα σώματα είναι τα όπλα, δηλαδή η κυρία αποστολή του στρατού είναι τα όπλα, η σχολή Ευελπίδων τα όπλα έχει μείωση 1365 μόρια και έχει 53% των θέσεων της κενές! Φέτος επίσης εμφανίστηκαν πολλά κενά και στο ναυτικό, γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε όλοι την σημασία του με όσα συμβαίνουν στην γειτονιά μας και με την «φίλη» και γείτονα χώρα, η σχολή Ναυτικών Δοκίμων η Μηχανικών έχει 62,2% κενές θέσεις, ενώ η Μάχιμων Ναυτικών Δοκίμων έχει 50.4% κενά. Η Ευελπίδων τα όπλα είναι 10. 865 μόρια και τα σώματα είναι 13.550, η Ναυτικών Δοκίμων η Μηχανικών είναι στα 11,898 και η Μάχιμων Ναυτικών Δοκίμων είναι στα 11.069 μόρια».
«Κοιτάξτε τώρα αν βάλουμε τη συζήτηση ευρύτερο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει για να πάει ένας νέος άνθρωπος να υπηρετήσει την πατρίδα του χρειάζεται να εμφορείται από κάποια ιδανικά που γίνονται ολοένα και πιο σπάνια στη σύγχρονη κοινωνία, θέλει αυταπάρνηση, θέλει αγάπη για την πατρίδα. Είναι δύσκολη η ζωή του στρατιωτικού και μετά την οικονομική κρίση ακόμα πιο δύσκολη με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται αυτός τις προτιμήσεις των παιδιών, δεν θεωρείται πια από τα παιδιά μία ικανοποιητική καριέρα. Επίσης την πλάτη γυρίζουν εδώ και χρόνια τα παιδιά στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, υπάρχουν τμήματα φιλολογίας με 10.000 μονάδες όπως και τα φυσικά τμήματα, πόσο με θλίβει αυτό το πράγμα δηλαδή ως φυσικό, δεν υπάρχει τμήμα Φυσικής να καλύπτει έστω τις μισές θέσεις του. Στην Καβάλα το τμήμα Φυσικών έχει 86% κενές τις θέσεις του!
«Το τμήμα Χημείας της Καβάλας είναι πάντοτε το τμήμα με την υψηλότερη βάση και γενικά πάντοτε τα τμήματα Χημείας έχουν πολύ υψηλές βάσεις, μεγαλύτερες και από τα και από τα τμήματα χημικών μηχανικών γιατί βρίσκονται και στο τρίτο πεδίο όπου υποψήφιοι οι οποίοι δεν περνανε στην ιατρική τα έχουν ως τρίτη – δεύτερη επιλογή τους, ανεβάζοντας τις βάσεις ασχέτως αν θα φοιτήσουν τελικά σε αυτά ή όχι. Αυτό δημιουργεί μία τεχνητή ζήτηση και φυσικά μία αύξηση των βάσεων. Το τμήμα Χημείας Καβάλας είχε 14.712 μόρια, οριακά μία μικρή πτώση 76 μορίων σε σχέση με πέρυσι αλλά στέκεται ψηλότερα από όλα τα τμήματα της πόλης. Ακολουθεί η Πληροφορική Καβάλας με 12.780 και αυτή μία σημαντική αύξηση κατέγραψε 745 μόρια, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 9530 με αύξηση 260 μόρια και μετά το τμήμα Φυσικής 9.500 με οριακή αύξηση 166 μόρια και το τμήμα Λογιστικής είναι το τελευταίο σε μόρια τμήμα στα 8.300 και αυτό λίγο αυξημένο 380 μόρια πάνω σε σχέση με πέρσι».