19.9 C
New York
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025

Buy now

«Παρασκευή και διάθεση τροφίμων μπορούν να κάνουν μόνο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, οι σύλλογοι γιατί να εξαιρούνται;»

Πολύ μεγάλη κουβέντα έχει προκαλέσει, εν όψει θέρους που πολλαπλασιάζονται τα πανηγύρια, η είδηση που ανέφερε με τίτλους «Τέλος στις ψησταριές στα πανηγύρια βάζει ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πέρσι αλλά πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή φέτος. Με λίγα λόγια όσοι σύλλογοι διοργανώνουν εκδηλώσεις με διάθεση σουβλακιών ή άλλων ψητών υποχρεώνονται να αναθέσουν αυτό το κομμάτι σε εταιρείες catering.

Με το σάλο που ξεσηκώθηκε η κυβέρνηση ατύπως έδωσε τις σχετικές διασαφηνίσεις με βάση τις οποίες τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προωθήσει καμία νέα νομοθετική ρύθμιση, που να αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας ψησταριών σε πανηγύρια. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει ανέλυσε στον Alpha Radio ο νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Υπαίθριες εκδηλώσεις γίνονται και θα μπορούν να γίνονται, η προσφορά και η παρασκευή φαγητού εκεί είναι το θέμα, η οποία δεν προβλέπεται από άτομα που δεν έχουν την κατάλληλη άδεια ή τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με την έννοια ότι η προσφορά του φαγητού στον κόσμο δημοσίως επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τις κατάλληλες άδειες. Είτε είναι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε είναι καντίνες κτλ., πρέπει να υπάρχει κάποια άδεια, εσείς μπορείτε να βγείτε να ψήνετε και να μοιράζετε τρόφιμα στον κόσμο; Ο σταθμός μπορεί να κάνει ένα πάρτι και να μοιράζει φαγητό; Ο σύλλογος γιατί να εξαιρείται;».

«Αυτό που εξαιρείται με βάση τη νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο ή την υγειονομική διάταξη για την παρασκευή και προσφορά τροφίμων στο κοινό είναι μόνο οι περιπτώσεις όπου γίνονται συσσίτια σε αστέγους, σε ειδικές ομάδες μετά από μία φυσική καταστροφή, από ΜΚΟ, από την εκκλησία κτλ όπως το τραπέζι της αγάπης. Εκεί υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία προβλέπει να δηλώνονται, να ελέγχονται από μας, να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις αλλά να μην λαμβάνουν κάποια άδεια. Εδώ μιλάμε για προσφορά τροφίμων από συλλόγους που τα παρασκευάζουν και τα πουλάνε κιόλας. Η παρασκευή γίνεται επι τόπου και από ποιους; Με ποιες προϋποθέσεις; Τι κανόνες τηρούν; Αν γίνει μια έξαρση σαλμονέλωσης με 50 κρούσματα π.χ. ποιος θα είναι ο υπεύθυνος, ποιον να αναζητήσουμε;

«Το να πάει σε ένα πανηγύρι μία καντίνα, ένας πάγκος, ένα κέτερινγκ αδειοδοτημένα και να προσφέρει το φαγητό του είναι άλλο, ο καθένας με τον όρο λειτουργίας του, από κει και μετά ο κανονισμός λειτουργίας και αυτός περιγράφεται από την νομοθεσία, δηλαδή για να στηθεί μία καντίνα κάπου υπάρχει μία διαδικασία, βγαίνουν άδειες από τους δήμους για να προσφέρουν φαγητό στον κόσμο, όλα υπάρχουν στην νομοθεσία. Απλά όλος αυτός ο ντόρος για τους συλλόγους, δεν υπάρχει κάτι ποτέ που να νομιμοποιεί ένα σύλλογο να παρασκευάζει και να προσφέρει τρόφιμα στο κοινό. Ο σύλλογος δεν είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μπορεί να βάλει μουσική αλλά δε νομιμοποιείται κανένας να ψήνει και να μαγειρεύει. Η άδεια βγαίνει για να ξέρουμε ποιοι είναι, τι προσφέρουν, έχουνε εκπαιδευτεί, έχουν πιστοποιητικά υγείας, ποιες προϋποθέσεις έχουν, για να μπορούν να ελέγχονται. Για αυτό τις βγάζουμε τις άδειες, δεν τις βγάζουμε για να ταλαιπωρούμε τα καταστήματα.

«Η διάθεση σε χώρο εκτός της παρασκευής επιτρέπεται από επιχειρήσεις που έχουνε κατάλληλη άδεια για το σκοπό αυτό, αυτό που λέμε κέτερινγκ, αυτή που αναλαμβάνει και τη μεταφορά και την συντήρηση του τροφίμου. Γιατί ένα τρόφιμο ευαλλοίωτο κυρίως, θα πρέπει να έχουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία παρασκευής, διατήρησης και διάθεσης, είναι μία αλυσίδα όπου αν κάτι πάει στραβά στην αλυσίδα έχεις μετά τροφιμογενή έξαρση. Για αυτό γίνονται από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και ελέγχουμε τις διαδικασίες που τηρούν, αυτά είναι πολύ εύκολα να διαπιστωθούν και υπεύθυνοι για τις καντίνες, πάγκους κτλ είναι οι δήμοι».

«Έχουμε τώρα για παράδειγμα τα φεστιβάλ φαγητού, τα street food festival, για αυτό θα φύγει κάποιο έγγραφο από την υπηρεσία μας προς τους δήμους, ήδη έχουμε μιλήσει με το δήμο Καβάλας για το τι πρέπει να γίνει και εκεί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία από το νόμο, δηλαδή ναι μεν εκεί μπορούν να έρθουν αυτές οι καντίνες που είναι νόμιμες με τις άδειες τους, παρόλα αυτά και αυτές οι αγορές θα πρέπει να ιδρύονται με βάση την απόφαση δήμου. Δε μπορεί να έχουμε 5 καντίνες που συνεννοούνται μεταξύ τους και πάνε και στήνονται κάπου, παρότι μπορούν να παρασκευάζουν και να πουλάνε σαν οχήματα, δε μπορούν όμως να στηθούν αυθαίρετα ένα τριήμερο στο Φάληρο και να πουλάνε χωρίς άδεια από τον δήμο. Η αγορά έπρεπε να στηθεί με βάση άδεια του δήμου, και ένα κανονισμό λειτουργίας που θα έχεις χημικές τουαλέτες, θα έχεις νερό πόσιμο κτλ».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles