19 C
New York
Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025

Buy now

Energean: O Πρίνος στην μετάβαση σε πρότυπο βιώσιμο βιομηχανικό συγκρότημα

Η Energean βρίσκεται στη φάση μετάβασης του ιστορικού παραγωγικού κόμβου του Πρίνου σε πρότυπο ενεργειακής και περιβαλλοντικής καινοτομίας, μέσω της πρώτης μονάδας γεωλογικής αποθήκευσης CO₂ στη ΝΑ Ευρώπη. Η επένδυση αυτή, η οποία θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και εντάσσεται στα χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και του ευρωπαϊκού Connecting Europe Facility (CEF), θέτει την Ελλάδα στην πρωτοπορία των τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τόσο η αποθήκη του Πρίνου όσο και τα συνοδά έργα δέσμευσης CO2 σε σημαντικές ελληνικές βιομηχανίες αποτελούν πλέον όχι μόνο εθνική αλλά και ευρωπαϊκή προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την ένταξη του Prinos CO2 στα Ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) όσο και από το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμεύσει 750 εκατ. ευρώ ως χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία αλυσίδας CCS στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα έργα εντάσσονται σε έναν σαφή σχεδιασμό ενεργειακής μετάβασης, στον οποίο ο Πρίνος μετατρέπεται σε πράσινο πρότυπο για την ελληνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Το έργο αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές της περιοχής (αγωγός TAP, FSRU Αλεξανδρούπολης, δίκτυα φυσικού αερίου), διαμορφώνει έναν νέο αναπτυξιακό πόλο στη Βόρεια Ελλάδα και διασφαλίζει τη συνέχιση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Καβάλα τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, για μια σειρά από λόγους, η προσωρινή αναστολή της παραγωγής υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα του Πρίνου, στα οποία η Energean έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ από το 2008, είναι αναπόφευκτη:

-Η τιμή του πετρελαίου από την περίοδο της πραγματοποίησης επενδύσεων και παρεμβάσεων κατά την διαδικασία επανεκκίνησης της παραγωγής το 2022 έχει υποχωρήσει από την αιχμή των 119 δολαρίων ανά βαρέλι, τον Ιούνιο εκείνου του έτους, στα επίπεδα των 65 δολαρίων ανά βαρέλι σήμερα.

-Το πρώτο τρίμηνιο του 2025 η παραγωγή έφθασε στα επίπεδα των 1.250 βαρελιών, ωστόσο τεχνικά προβλήματα σχετιζόμενα με τη γεώτρηση που παράγει από το κοίτασμα Έψιλον, οδήγησαν σε νέα πτώση κάτω από τα 1.000 βαρέλια. Παράλληλα, το  κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί από τα 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα ο ηλεκτρισμός και από τα 15 ευρώ έως και 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα το αέριο. Αποτέλεσμα, το κόστος παραγωγής ανά βαρέλι να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 80 δολαρίων, ενώ το πετρέλαιο του Πρίνου, λόγω χαμηλής ποιότητας, πωλείται με έκπτωση σαφώς κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

-Από το 2017 ως σήμερα, η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές 160 εκατ. ευρώ με την μητρική Energean να εισφέρει συνεχώς ποσά πέρα από κάθε οικονομική και επιχειρηματική λογική. Οι δε συσσωρευμένες φορολογικές ζημιές έχουν φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Energean θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική και έχει προτείνει ήδη στην ελληνική κυβέρνηση την ένταξη του Νομού Καβάλας στο Σχέδιο Αναπτυξιακής Δίκαιης Μετάβασης. Όπως συνέβη επιτυχώς στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, έτσι και εδώ, η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες τους αναγκαίους μηχανισμούς προσαρμογής στην ενεργειακή μετάβαση, διασφαλίζοντας κοινωνική συνοχή και αναπτυξιακή προοπτική.

Η ένταξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα:

1) Την υλοποίηση σειράς αναπτυξιακών δράσεων με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την αξιοποίηση του δημόσιου κτιριακού αποθέματος και τον βιώσιμο τουρισμό.

2) Την αναπτυξιακή δυναμική και ανασύνθεση του παραγωγικού μοντέλου με μεγάλης κλίμακας έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με δημιουργία βιομηχανικών πάρκων, logistics hubs και αγροδιατροφικών εγκαταστάσεων, με προώθηση κυκλικής οικονομίας, κατάρτισης και νεανικής επιχειρηματικότητας και με περιβαλλοντική αποκατάσταση εκτάσεων.

3) Την δυνατότητα ενεργοποίησης εργαλείων που αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό.

Η Energean, όπως πράττει πάντα, θα ενημερώσει διεξοδικά τους κοινωνικούς της εταίρους για τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της βιομηχανικής δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας και τη δημιουργία ενός νέου κύκλου βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles