Είτε κυρωθεί είτε όχι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι αντίθετο προς την γεωγραφία και το διεθνές δίκαιο, για να μπορέσεις να υπογράψεις μία συμφωνία οριοθέτησης με κάποιο κράτος, πρέπει να έχεις κάποια γεωγραφική συνάφεια με αυτό το κράτος τόνισε ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξη του στον Alpha Radio. Ο ίδιος τοποθετήθηκε για τις επαφές Χαφτάρ Γεραπετρίτη αλλά και γιατί η Τουρκία δε μπορεί να κάνει με την ΑΟΖ της Συρίας ότι κάνει με της Λιβύης.
«Τα πράγματα έχουν ως εξής, Νοέμβριος του 2019 υπογράφει η κυβέρνηση της Λιβύης πού είναι προσωρινού σκοπού για να κάνει εκλογές, μία συμφωνία με την Τουρκία, η συμφωνία αυτή δε κυρώνεται από το μοναδικό κοινοβούλιο που υπάρχει που δεν είναι στην Τρίπολη, αλλά στην ανατολική Λιβύη, την Βεγγάζη. Το κοινοβούλιο δεν έχει κυρώσει την συμφωνία, ο Χαφτάρ δείχνει εκείνη την περίοδο να έχει στενή επικοινωνία μαζί μας και κυρίως με τους Αιγυπτίους. Το λέω αυτό γιατί πάντοτε το κλειδί στον Χαφτάρ ήταν οι Αιγύπτιοι. Τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται να τα έχει σπάσει με τους Αιγυπτίους και εμφανίζεται να εξετάζει αν πρέπει να κυρώσει το μνημόνιο του 2019. Σε αυτό το κλίμα έγινε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προχθές που συναντήθηκε με τον Χαφτάρ, η Λιβύη είναι ενώπιων μεγαλύτερων εξελίξεων, υπό την έννοια ότι ετοιμάζονται να τα βρουν με τους Αμερικανούς, έχουν αρχίσει προσπάθειες επικοινωνίας με τους Αμερικανούς, οπότε είμαστε σε μία μεταβατική φάση.
«Στην συνάντηση Γεραπετρίτη Χαφτάρ υπήρχαν δύο θέματα, το πρώτο ήταν το μεταναστευτικό, λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων που έρχονται από την Λιβύη στην Κρήτη τον τελευταίο καιρό και το δεύτερο ηταν η κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Στα αρνητικά θα σημείωνα μία ανακοίνωση του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ πριν λίγες μέρες στην οποία κάλεσαν τις ΗΠΑ να παρέμβουν στον Χαφτάρ για να μην κυρώσει το τουρκολυβικό μνημόνιο. Αυτό ήταν περίεργο διότι ο Χαφτάρ εξαρτάται από τους Αιγυπτίους και μου έκανε εντύπωση να δηλώνουν οι Αιγύπτιοι αδυναμία να παρέμβουν. Δεν δέχονταν οι Αιγύπτιοι ενός άλλου τύπου ΑΟΖ, δε δέχονταν να προχωρήσουμε ανατολικότερα της Καρπάθου, το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι την Ρόδο είναι επιτυχία».
«Είτε κυρωθεί είτε όχι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι αντίθετο προς την γεωγραφία και το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για να μπορέσεις να υπογράψεις μία συμφωνία οριοθέτησης με κάποιο κράτος, πρέπει να έχεις κάποια γεωγραφική συνάφεια με αυτό το κράτος. Δεν μπορεί η Ελλάδα να πάει να υπογράψει συμφωνία οριοθετήσεως με τη Γαλλία ή με την Ισπανία διότι ενδιαμέσως είναι η Ιταλία, αυτό οι Τούρκοι δεν το εννόησαν. Μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπάρχει η Ελλάδα, είναι αντίθετο προς την λογική και την γεωγραφία, δε μπορείς να υπογράψεις συμφωνία οριοθετήσεως με ένα κράτος που δεν έχεις γεωγραφική συνάφεια».
«Για την προσέγγιση Τουρκίας Συρίας, αυτό αφορά τις ανατολικές ακτές της Κύπρου προς την Συρία, ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει μεταξύ των δύο κρατών, Ελλάδας και Κύπρου, ντε φάκτο καταστάσεις που θα έχουν την λεοντή μίας διεθνούς συμφωνίας που δε θα ισχύει. Στην προκειμένη ο Ερντογάν πιέζει του Σύριους να υπογράψουν μια συμφωνία μαζί του που θα είναι εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Σύριοι εχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να το κάνουν γιατί η περιοχή της Τουρκίας που συνορεύει με την Συρία είναι η περιοχή της Αλεξανδρέτας, μια περιοχή που άνηκε στην Συρία μέχρι το 1938 και οι Γάλλοι που ήλεγχαν την Συρία την έδωσαν στην Τουρκία με σκοπό να τραβήξουν την Τουρκία μαζί τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αλεξανδρέτα ωστόσο κατοικείται ακόμη και τώρα από αραβικό κυρίως πληθυσμό. Οι Σύριοι εξακολουθούν να την διεκδικούν και δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ ότι πέρασε στην Τουρκία, εάν υπέγραφε το νέο καθεστώς μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σαν να υπαναχωρούσε από την στάση της χώρας από το 1938 μέχρι τώρα. Για αυτό δεν έχει υπογραφεί η συμφωνία».
«Το ζητούμενο της ελληνικής διπλωματίας είναι ένα να αποτρέψουμε τα χειρότερα και δύο να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό καθεστώς για εμάς που θα μας βοηθήσει την επόμενη μέρα. Ο Τσώρτσιλ έλεγε, μου ζητάνε να προβλέψω τι θα γίνει, το να προβλέψεις τι θα γίνει είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να εξηγήσεις γιατί έπεσες έξω στις προβλέψεις σου».