Πρόκειται για έργο που γίνεται κάθε 50 χρόνια, αν οι χρήστες του δρόμου τηρούν τα όρια ταχύτητας και τις σημάνσεις ο δρόμος αυτός θα είναι ο ασφαλέστερος που υπάρχει. Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Απόστολου Χρόνη για την γκρίνια που υπάρχει σχετικά με το έργο της ύδρευσης του Παληού, προσθέτοντας πως πρέπει να εκτελεστεί μέσα στις καθορισμένες ημερομηνίες ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση.
«Οι εργασίες γίνονται σε οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί και όταν πρέπει να γίνουν. Το έργο αυτό είπαμε ότι ήταν απαραίτητο να γίνει όχι τώρα, εδώ και χρόνια, το προηγούμενο έργο στο Παληό έγινε το 1970 για ύδρευση. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να μπει ο εργολάβος σε αυτό το τμήμα του αγωγού, ήρθανε με το ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή. Μόλις δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ έπρεπε να μπει ο εργολάβος να κάνει τη δουλειά και να ολοκληρώσει το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει από τη σύμβαση που έχει ο άνθρωπος. Αν οποιοσδήποτε έχει μια δημόσια σύμβαση δε φροντίσει να ολοκληρωθεί το έργο μέσα στον συγκεκριμένο χρόνο, θα χαθούν τα χρήματα. Αν χαθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα θα πρέπει να τα πληρώσεις από την τσέπη σου, οπότε ο κίνδυνος ήτανε να δώσουμε 1.15 εκ. ευρώ από την ΔΕΥΑΚ, δηλαδή από τους δημότες.
«Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και γνωρίζουν όσοι κατοικούν τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήρθαν την προηγούμενη Παρασκευή και μας βοήθησε ο κ. Μαρκόπουλος με το εκ περιφοράς Π.Σ., αλλιώς μπορεί να βγαίνανε πιο μετά από 20 μέρες και ακόμα πιο αργά. Από κει και πέρα οπουδήποτε στον κόσμο σε οποιαδήποτε σύγχρονη χώρα ευρωπαϊκή δεν σταματάνε τα έργα το καλοκαίρι, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι αυτές, τα όρια ταχύτητας είναι αυτά, μιλάμε για 850 μέτρα δρόμου στο Παληό, αν σεβαστούν όλοι τις σημάνσεις που υπάρχουνε, τα όρια ταχύτητας που υπάρχουν, θα είναι ο πιο ασφαλής δρόμος που υπάρχει στην Καβάλα. Ο δρόμος του Παληού έχει άπειρα ατυχήματα από ανθρώπους που τα κάνουν μόνοι τους, όχι οχήματα που τρακάρουν μεταξύ τους, κυρίως λόγω διάσπασης προσοχής, λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν στο δρόμο αυτό. Ο δρόμος θα είναι ασφαλέστατος αν τηρήσουμε τα όρια, εγώ έκανα αυτά τα 850 μέτρα για να δω τον δρόμο, συναντήθηκαν φορτηγά και λεωφορεία μεταξύ τους, αρκετοί από τους συνδημότες μας πήγαιναν με 60-70 χιλιόμετρα, πολύ κακώς. Αν τηρήσουμε τα όρια θα έχει καλή ροή ο δρόμος και δεν θα υπάρχει επικινδυνότητα.
«Χθες το βράδυ στείλαμε δικό μας συνεργείο για ειδικές αποστολές και από τις 5 το πρωί έως τις 7 κουρέψανε όλα τα χόρτα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τη διέλευση των οχημάτων, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά για να γίνει πιο ασφαλής ο δρόμος εκεί. Όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη δε κοιτάμε αρμοδιότητες, πάμε και κάνουμε τη δουλειά για να προχωρήσουμε και η περιφέρεια πολλές φορές μας βοηθάει χωρίς να έχει αρμοδιότητα. Χθες πήγα και είδα το μηχάνημα και παίζεται πόσο μπορεί να προχωρήσει ανά ημέρα ανάλογα με τι έδαφος θα συναντήσει. Έχω δει να προχωράει και 150-160 μέτρα τη μέρα, έχω δει να προχωράει και 15 μέτρα την ημέρα, δε μπορείς να πεις πόσο θα διαρκέσει το σκάψιμο με το μηχάνημα για αυτό δε μπορείς να υπολογίσεις. Αν ήταν στο χέρι μου θα το έκανα σε μία νύχτα. Το έργο αυτό έχει δύο φάσεις, σε πρώτη φάση θα γίνει το σκάψιμο του ορύγματος, θα μπει ο αγωγός θα ξαναγίνει τεστ πίεσης, θα γίνει συμπύκνωση, θα πέσει ασφαλτόμειγμα μόνο στα 70 εκατοστά και μετά από 2-3 μήνες θα έρθει ο εργολάβος να ρίξει καινούργιο ασφαλτόμειγμα σε όλη την λωρίδα Οκτώβριο – Νοέμβριο, αν πάμε πίσω 1.5 μήνα στο τέλος θα χάσουμε τις ημερομηνίες, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και τυπικοί.
«Το έργο φτάνει μέχρι την είσοδο του Παληού όπου θα κουμπώσει το έργο, εκεί θα είναι πιο φαρδύς ο δρόμος και δεν θα έχουμε τα προβλήματα στην κυκλοφορία, το δύσκολο τμήμα είναι τώρα που υπάρχουν οι νησίδες. Δε ξέρουμε πόσο θα πάρει τώρα γιατί εξαρτάται από το έδαφος που θα συναντήσει, επίσης σήμερα υπάρχει απαγόρευση για εργασία σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 11:00 το πρωί, οπότε ενώ θα δούλευαν μέχρι τις πέντε το απόγευμα, τώρα στις 11 θα σταματήσουν από τη νομοθεσία, το ίδιο αύριο και μεθαύριο. Είναι ένα έργο που γίνεται κάθε 50 χρόνια».
«Το συζητάμε εδώ και καιρό ότι το σχέδιο είναι να πάμε σε ιδιωτικοποίηση του νερού, για αυτό και αντιδρούμε σε όλα αυτά. Το βλέπουμε τουλάχιστον με τις προσπάθειες που γίνονται για τις συνενώσεις το προηγούμενο διάστημα και βάζουν περισσότερα εμπόδια στις ΔΕΥΑ για να μη μπορούν να ανταποκριθούν, η διαχειριστική επάρκεια που πήραμε και χαρήκαμε ήταν πολύ σημαντική γιατί δίχως διαχειριστική επάρκεια δε μπορείς να πάρεις κανένα έργο, εμείς με άλλες 25 ΔΕΥΑ της χώρας το καταφέραμε, οι υπόλοιπες όχι».