21.5 C
New York
Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025

Buy now

«Διαγράφονται πολύ παλιές οφειλές που είναι αδύνατο να τις εισπράξουμε, μπαίνουμε σε νέο πλαίσιο καταγραφής τους»

Σε μια νέα εποχή καταγραφής, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του μπαίνει ο δήμος Καβάλας αφού όχι μόνο έχει προσαρμοστεί στα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα αλλά πλέον θα έχει ο δήμος πέντε χρόνια να βεβαιώσει και πέντε χρόνια να εισπράξει μια οφειλή, ενώ πάρα πολλές οφειλές δεκαετιών, διαγράφονται, ξεκαθαρίζοντας τα οικονομικά του δήμου και τα προσδοκόμενα έσοδα του. Για το θέμα αυτό, αλλά και την χρηματοδότηση για τη ναυαγοσωστική κάλυψη μίλησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Προμούσας.

«Έχουν αλλάξει αρκετά στο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τις οφειλές προς τους δήμους, πρέπει να πούμε ότι όλοι οι δήμοι όπως και γενικότερα θα έλεγα το ελληνικό δημόσιο είναι χρεωμένοι κακά τα ψέματα, έχουν μεγάλες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο. Σε ότι αφορά τον δήμο Καβάλας σίγουρα υπάρχει μία οφειλή η οποία εάν ανατρέξουμε θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, είναι γύρω στα 11 εκατομμύρια και φυσικά αφορά οφειλές οι οποίες είναι από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και γενικότερα οφειλές οι οποίες πλέον είναι πολύ δύσκολο να τις εισπράξεις. Οπότε όσο και να ανατρέξουμε πίσω θα βρίσκουμε οφειλές που είναι αδύνατο να τις εισπράξουμε».

«Έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο σχετικά με την παραγραφή, από την γέννηση της οφειλής από τον επόμενο χρόνο και μετά ο δήμος έχει πέντε χρόνια να τα βεβαιώσει και πέντε χρόνια δυνατότητα να τα εισπράξει, εκτός κάποιων εξαιρέσεων για τα μισθώματα και τις κλήσεις αλλά σε γενικές γραμμές οι οφειλές είναι πενταετίας. Με την λήξη του νόμου του 5043/2013 μπήκε σε μία σειρά όλο αυτό το καθεστώς, μας έδωσαν μια προθεσμία να προλάβουμε να βεβαιώσουμε ότι μπορούσαμε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, οπότε από δω και πέρα ξεκινά μία διαδικασία από τους δήμους διαγραφής όλων αυτών των οφειλών, το ίδιο θα πράξουμε και εμείς ως δήμος. Είναι καλό βέβαια αυτό να στηθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ξέρουμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να μην έχουμε μία εικονικότητα μέσα στο προϋπολογισμό μας γιατί αυτά τα έσοδα τα βάζουμε μέσα ως προσδοκόμενα έσοδα, βέβαια βάζουμε ένα ποσοστό μεγάλο το οποίο φορά την επισφάλεια δηλαδή δεν θα τα εισπράξουμε, αλλά πάλι υπάρχει ένα ποσό το οποίο υποτίθεται ότι προσδοκούμε να πάρουμε που ποτέ δε θα πάρουμε, είναι ελάχιστα τα χρήματα που εισπράττουμε».

«Με την ψήφιση του νόμου του 2018, εφαρμόζονται πλέον τα διεθνή λογιστικά πρότυπα όπου και εδώ πλέον μπαίνουν τα πράγματα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο παρακολούθησης και των οφειλών και όλων των άλλων. Υπάρχει πλέον μία κωδικοποίηση, πρέπει να παρακολουθούμε μητρώο παγίων, μητρώο αποθεμάτων, μητρώο απαιτήσεων, μητρώο μισθωμάτων και φυσικά να μπούμε σε ένα νέο λογιστικό πλαίσιο που αποτελεί ένα πλήρες χρηματοοικονομικό σύστημα παρακολούθησης των δήμων και μέσα σε όλη αυτή την παρακολούθηση να είναι και οι οφειλές. Άρα εκ των πραγμάτων μπαίνουμε σε μία τέτοια διαδικασία, ο δήμος έχει ξεκινήσει ήδη και έχουμε συνεργασία με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είναι ειδικοί στα αντικείμενο και να πούμε ότι έχουμε πάρει και τα εύσημα όσον αφορά την ετοιμότητα του δήμου μας, συγκρίνοντας την με άλλους δήμους. Μπαίνουμε γενικότερα σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο, οδηγούμαστε σιγά-σιγά προς μία διαδικασία οι δήμοι να βεβαιώνουν, να εισπράττει το ελληνικό δημόσιο και να αποδίδει αυτό στους δήμους, έχουμε μεγάλες αλλαγές μπροστά μας, φυσικά και εμείς προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και να ενταχθούμε σε όλο αυτό τον βομβαρδισμό αλλαγών τον οποίο έχουμε στην δημόσια διοίκηση».

«Σε σχέση με την στελέχωση όμως είναι τρομερά μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όχι ως δήμος Καβάλας αλλά όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα, έχουν αποχωρήσει από τους δήμους 24 με 25.000 εργαζόμενοι και προσλήψεις δεν γίνονται και ούτε θα γίνουν γιατί είναι μνημονιακή δέσμευση. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και να δώσω συγχαρητήρια γιατί το προσωπικό μας συνεχώς σημειώνεται, παρόλα αυτά κάνουν μία τεράστια προσπάθεια και έχουνε καταφέρει να νοικοκυρέψουν αυτή την υπηρεσία, αλλά χρειαζόμαστε προσωπικό επιστημονικά καταρτισμένο, νέους ανθρώπους οι οποίοι να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά τα νέα δεδομένα. Δεν εύκολο αυτά που έχουμε μπροστά μας να τα χειριστούμε με ανθρώπους οι οποίοι κακά τα ψέματα είναι σε ηλικία π.χ. 60 ετών όπου είναι δύσκολο να προσαρμοστούν, όμως συνεχίζουν την προσπάθεια και κάνουν ότι μπορούν καλύτερο».

«Σύμφωνα με τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων προβλέπεται να έχουν έρθει στους δήμους γύρω στα 6,5 δις, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει περί τα 2 με 3 δις και δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε άλλα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία πολύ χαμηλή χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση, συνεχώς μας δίνουν αρμοδιότητες αλλά όχι πόρους, στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο η χρηματοδότηση είναι στο 13% και στην Ελλάδα μόλις στο 3%! Υπάρχει μια ηλιαχτίδα μέσα σε όλα, ότι θα πάρουμε περίπου 40.000 περισσότερα χρήματα για τη ναυαγοσωστική κάλυψη φέτος, είναι ευπρόσδεκτο βέβαια, είχαμε προϋπολογίσει 90.000 και θα δοθούν 132.000 από την κεντρική διοίκηση, συνολικά θα δοθούν περί τα 15 εκ. στους 133 δήμους που έχουν παραλίες. Είμαστε έτοιμοι καθώς ήδη έχουμε προσωρινό ανάδοχο για ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλίων του δήμου Καβάλας, συγκεκριμένα μία παραλία στην Καρβάλη, μία παραλία στο Περιγιάλι, μία στη Ραψάνη και 4 στο Παληό με το συνολικό κόστος να φτάνει τις 186.000, άρα ο δήμος θα χρειαστεί να βάλει περίπου 53.000 από τα ταμεία του».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles