Ο χάρτης αυτός που είδαμε υπολογίζει τη μέση γραμμή που όρισε ο νόμος Μανιάτης αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα, δηλαδή για τα του βυθού και όχι του νερού και των δραστηριοτήτων σε αυτό επεσήμανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ιγγλέσης, σε συνέντευξη του στον Alpha Radio. O ίδιος επεσήμανε πως δεν υπάρχει ακόμη κάποιος θαλάσσιος χωροταξικό σχεδιασμός, και πως έγινε απλά το πρώτο μικρό βήμα, αναλύοντας την διαφορά της υφαλοκρηπίδας από την ανακήρυξη της ΑΟΖ μίας χώρας.
«Δεν υπάρχει ακόμη κάποιος θαλάσσιος χωροταξικό σχεδιασμός, δεν τον έχουμε δει δηλαδή, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση τον ετοιμάζει, έχουμε δει μόνο ένα γενικό πλαίσιο. Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός σημαίνει ότι και χερσαίος, δηλαδή όπως σε μια περιοχή λέμε ότι εδώ θα είναι οικιστική περιοχή, εδώ θα είναι καλλιέργειες, εδώ θα είναι βιομηχανική ζώνη κτλ. Πως λέμε λοιπόν αυτά σε μία χερσαία περιοχή, το ίδιο επιχειρείται να γίνει και στη θάλασσα λόγω των αυξημένων πια ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο όπου με μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται στα κράτη μέλη να χωροθετήσουν τον θαλάσσιο χώρο τους. Να ορίσουν δηλαδή, που υπάρχουν λιμάνια, που είναι ζώνες αλιείας, που είναι προστατευόμενες ζώνες, που υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, που περνάνε αγωγοί, πετρελαίου ή φυσικού αερίου, που θα μπουν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και πολλές άλλες δραστηριότητες, για την προστασία του περιβάλλοντος γίνονται αυτά και για την προστασία των οικοσυστημάτων».
«Τώρα τι έκανε η κυβέρνηση, ήρθε και παρουσίασε ένα χάρτη κυρίως για το Αιγαίο πέλαγος και τη Μεσόγειο και λέει ποια είναι τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η υφαλοκρηπίδα όμως τι είναι, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο πυθμένας της θάλασσας και το έδαφος κάτω από τον πυθμένα, δεν είναι η θάλασσα, δεν είναι το νερό! Με αποτέλεσμα αυτός ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός να μην αναφέρεται στη θάλασσα, αλλά μόνο στον πυθμένα, γιατί αφορά την υφαλοκρηπίδα, άρα αναφέρεσαι στον πυθμένα και έχει μόνο αξία όσον αφορά γεωτρήσεις για εξεύρεση υδρογονανθράκων αλλά δε προστατεύεις την θάλασσα, τα ψάρια, δεν αποκλείεις από την αλιεία ξένων σκαφών, δεν μπορείς να κάνεις θαλάσσιο πάρκο, όπως θυμάστε την υπόθεση αυτή που τα είχαν οριοθετήσει και μετά τα μαζέψανε και γιατί φωνάζανε οι Τούρκοι και είπανε καλά θα τα κάνουμε στα 6 ναυτικά μίλια!».
«Να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι η διαφορά μεταξύ της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα είναι γεωλογικό μέγεθος, υπάρχει, δηλαδή δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, εκείνο που χρειάζεται είναι να την οριοθετήσεις με τις απέναντι χώρες ή τις παρακείμενες χώρες. Η ΑΟΖ είναι νομική έννοια και δεν υπάρχει αν δεν την ανακηρύξεις, αν δεν πεις ότι εγώ έχω ΑΟΖ και να οι συντεταγμένες μου που θεωρώ ότι φτάνει η ΑΟΖ μου και μετά να την οριοθετήσεις, να έρθεις σε διαπραγμάτευση δηλαδή με τις απέναντι ή παρακείμενες χώρες για να καθορίσεις τη γραμμή που θα χωρίζει τη δική σου από τη δική τους ΑΟΖ. Αυτή είναι η διαφορά, εδώ η ελληνική κυβέρνηση παρόλο που έχει κάνει δύο οριοθετήσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο, δεν έχει κάνει ανακήρυξη, την φοβάται. Να πει αυτός είναι ο χάρτης της ΑΟΖ μου. Δεν φοβάται την Ιταλία και την Αίγυπτο, την Τουρκία φοβάται»!
«Η Τουρκία από την πλευρά της δεν μιλάει για ΑΟΖ, γιατί δεν τη συμφέρει να μιλάει για ΑΟΖ διότι η ΑΟΖ έχει πρόνοιες για τα νησιά για όλα αυτά, μιλάει μόνο για υφαλοκρηπίδα ούτως ώστε να ισχυριστεί στην συνέχεια τουλάχιστον του ανατολικού Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας και άρα δε δικαιούται τίποτα. Ο πρώτος λόγος που βγάλαμε τον χάρτη είναι επειδή μας παρέπεμψε η Κομισιόν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και καταδικαστήκαμε θα αρχίζαμε να πληρώνουμε πρόστιμο διότι δεν το κάναμε, όλες οι χώρες της Ε.Ε. έχουν οριοθετήσει και ανακηρύξει ΑΟΖ. Θέλεις να χτίσεις ένα σπίτι, δεν πρέπει πρώτα να βάλεις τις συντεταγμένες σε ποιο οικόπεδο θα το χτίσεις, να βάλεις τον φράχτη; Τα όμορα ορίζουν το δικό σου οικόπεδο και μετά αρχίζεις να χτίζεις, εδώ πάμε να χτίσουμε χωρίς να έχουμε ορίσει το οικόπεδο. Ποια είναι η ελληνική ΑΟΖ; Αρκεί μόνο η υφαλοκρηπίδα; Ότι είναι πάνω από το βυθό τι γίνεται; Βλεπετε πως όλοι σχεδόν οι πολιτικοί και αναλυτές μιλάνε και λένε ότι μία είναι η διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν υπάρχουνε δύο οριοθετήσεις, δεν μπορούν να γίνουν δύο οριοθετήσεις, ή υφαλοκρηπίδα θα ορίσεις ή ΑΟΖ! Δύο πράγματα δεν θα γίνουνε, γιατί η ΑΟΖ περιέχει και τη υφαλοκρηπίδα, αν οριοθετήσεις ΑΟΖ έχεις οριοθετήσει και υφαλοκρηπίδα, τον βυθό. Αν οριοθετήσεις μόνο υφαλοκρηπίδα τότε δεν περιλαμβάνεις την θάλασσα. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν, δε θα κάνεις δύο οριοθετήσεις αλλά μία. Αυτή η μία θα περιλαμβάνει μόνο το βυθό, υφαλοκρηπίδα δηλαδή ή ΑΟΖ που θα έχει την υφαλοκρηπίδα και τη θάλασσα;».
«Η Κύπρος καταρχήν έχει ανακηρύξει την συνολική της ΑΟΖ και έχει ανακηρύξει και την ΑΟΖ που είναι στις βόρειες ακτές της, στις κατεχόμενες ακτές και έχει τραβήξει μία γραμμή που χωρίζει την Κύπρο, την ΑΟΖ της Κύπρου στα βόρεια από την Τουρκία και με βάση αυτή την ΑΟΖ έκανε το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της. Έβαλε δηλαδή που θα που είναι ιχθυοκαλλιέργειες, που είναι τα καλώδια, που είναι οι αγωγοί, που είναι οι διελεύσεις των πλοίων, που ψαρεύουν, όλα τα έβαλε μέσα από το Δεκέμβρη του 2023. Όταν ανακηρύσσεις μία ΑΟΖ αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι χώρες που είσαι απέναντι θα συμφωνήσουν να την οριοθετήσεις αυτή την ΑΟΖ, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη μια οριοθέτηση με την Ιταλία, μία μερική με την Αίγυπτο και υπάρχει ανοιχτό το πεδίο να οριοθετήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί η ΑΟΖ χάρη στο σύμπλεγμα της Μεγίστης στο Καστελόριζο δηλαδή και ιδιαίτερα τη νησίδα Στρογγυλή, εφάπτονται οι δύο ΑΟΖ, πράγμα που το απορρίπτει η Τουρκία και λέει ότι όλη αυτή η θάλασσα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα λέει άλλα η Ελλάδα έκανε κάτι πρωτοποριακό το 2011 με το νόμο Μανιάτη.
«Ο νόμος έλεγε επι λέξη, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας ή της ΑΟΖ ευθύς κηρυχθεί είναι η μέση γραμμή. Με αυτό το νόμο σχηματίστηκαν τότε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοπονήσου, ήρθαν η MOBIL και η TOTAL και αρχίσανε τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο χάρτης αυτός που είδαμε λοιπόν την υπολογίζει αυτή τη μέση γραμμή αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα, ο χάρτης αυτός είναι το μισό βήμα γιατί αναφέρεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα».