Οι Λίβυοι του Χαφτάρ το 2020 μας ζήτησαν κάποια ελάχιστα όπλα και πυρομαχικά αλλά αρνηθήκαμε να τους τα παρέχουμε, αυτά πληρώνουμε σήμερα είπε σε συνέντευξη τυο στον Alpha Radio o Αντιστράτηγος (ε.α.) και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) Ιωάννης Μπαλτζώης, ενθυμούμενος πως ξεκίνησε η ιστορία με την Λιβύη. Ο ίδιος μίλησε για τα όσα γίνονται στο μέτωπο της Ουκρανίας, την συμφωνία που έχουν ήδη κάνει ΗΠΑ – Ρωσία, την τοποθέτηση Γκιλφόιλ για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και την κρισιμότητα των ρωσικών βάσεων στην Συρία.
«Αυτά τα όπλα τα οποία στέλνει στο Κίεβο η Αμερική, θα πάνε στο Κίεβο – δεν έχει πάει τίποτα ακόμα και όχι μόνο δεν έχει πάει, αλλά έκανε ένα τρικ λέει στηρίζουμε το Ζελένσκι, έρχεται στην Ευρώπη και λέει αγοράστε εσείς, πληρώστε και τα στέλνουμε στον Ζελένσκι. Η Αμερική δε δίνει τίποτα τσάμπα πλέον. Τα όπλα όπως τα τόμαχοκ που πάνε 1.500-2.000 χιλιόμετρα και μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και πιο στο βάθος, δε νομίζω ότι θα τους δώσουν τόμαχοκ γιατί χοντραίνει το παιχνίδι αλλά τα patriot που είναι αντιαεροπορικά συστήματα, είναι τόσο λίγα και ακριβά που δε θα κάνουν τίποτα στους Ρώσους. Αυτοί έχουν υπερηχητικούς πυραύλους με 5-10 φορές την ταχύτητα του ήχου, που δεν αναχαιτίζονται. Ένα ντιλ όπλων έχουμε απλά εδώ, τα έχουνε κανονίσει, λένε οι Ρώσοι ότι θέλουμε δύο μήνες με την κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός στρατός, με την λειψανδρία, με τις ελλείψεις πυρομαχικών, διάφορων συστημάτων, γιατί σταμάτησε η κάνουλα να ρίχνει συνέχεια όπλα στην Ουκρανία. Αυτά τα είπαν πριν 15 μέρες και έρχεται ο Πούτιν τώρα και λέει πριν εφαρμόσουμε το σχέδιο του γερουσιαστή Λίντσει Γκράχαμ που προτείνει ένα νομοσχέδιο για 500% δασμούς στις χώρες που συναλλάσσονται με την Ρωσία, και εκεί που περιμένουμε δύο μήνες να έρθουν οι Ουκρανοί στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με όρους ήττας, έρχεται ο Τραμπ και λέει πάρε άλλες 50 μέρες φίλε Βλαδίμηρε, είναι καλοκαίρι, να κάνεις την μεγάλη σου επίθεση και σε 50 μέρες να έχεις τελειώσει.
«Εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, βάζοντας τα δεδομένα κάτω και αναλύοντας με μία ανάλυση που διδάσκεται στα πανεπιστήμια βγάζεις ότι θα γίνει αυτό, μπορεί στην πορεία να αλλάξουν τα δεδομένα. Προς το παρόν φαίνεται και πιθανολογείται ότι έχουν ήδη κάνει συμφωνία, αν ήθελε ο Τραμπ να χτυπηθεί γερά με τη Ρωσία δεν θα περίμενε έξι μήνες τώρα και πάμε για 7 – 8 μήνες, άρα λοιπόν φαίνεται ότι έχουν κάνει μια συμφωνία, ότι εσύ παίρνεις αυτά που θέλεις στην Ουκρανία, δηλαδή την ανατολική Ουκρανία που οι Ρώσοι την θεωρούν ότι είναι ιστορική τους περιοχή, είναι η περιοχή της Μεγάλης Αικατερίνης όπου έχει έδωσε και γη στους Έλληνες που πολεμήσανε με το Ρωσικό στρατό, για αυτό βλέπουμε και πολλές ελληνικές πόλεις, όπως η Χερσόνα, Μελιτόπολη, Μαριούπολη και πάει λέγοντας. Σε αυτή την περιοχή η σύνθεση του πληθυσμού ήτανε περισσότερο ρώσικης καταγωγής ουκρανοί πολίτες μέχρι τον πόλεμο και τώρα όπως φαίνεται η Ρωσία λέει θα τα πάρω πάλι πίσω. Το ερώτημα παραμένει, θα πάρουν την Οδησσό; Θα πάρουν το Χάρκοβο; Εκεί παίζεται τώρα το παιχνίδι και δεν ξέρω τι ντιλ έχουνε κάνει».
«Από την άλλη λένε οι Ρώσοι εσύ κάνεις κουμάντο στη Μέση Ανατολή, απλώς εμένα θα με αφήσεις να διατηρήσω τις δύο βάσεις στη Συρία, στη Λατάκεια και το Ταρτούς, στην κοιλάδα των χριστιανών όπου εκεί έχουν μαζευτεί οι αλεβίτες και οι χριστιανοί ορθόδοξοι, οι γκρεκολεβαντίνοι, δηλαδή ελληνορθόδοξου δόγματος και πολλοί από αυτούς είναι και ελληνικής καταγωγής, σαν προστασία και σαν έλεγχο από την Ρωσία, υλοποιώντας και το όνειρο του Μεγάλου Πέτρου για κάθοδο στις θερμές θάλασσες και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Η Τσεχία δημιουργεί κάποια θέματα γιατί παίρνανε αέριο από την Ρωσία, αλλά δεν είναι έτσι όπως φαίνεται. Το πόπολο θα μασάει αυτά που του σερβίρουμε εμείς, οι συμφωνίες έχουν γίνει».
«Εκτιμώ ότι παρακολουθήσατε την κατάθεση της Γκιλφόιλ για την Ελλάδα, της πρέσβεως που έχουμε, δεν είναι τυχαία, αλλά με σπουδές και πολύ δυναμική. Η Γκιλφόιλ είπε κάτι που δεν το κατάλαβε κανένας στην Ελλάδα εδώ και έχεις σχέση με αυτά που θα μας συμβούνε στο μέλλον, επειδή εδώ έχουμε την αρχή της ευθυδικίας που ζητάει η Λιβύη και η Άγκυρα και όχι την εφαρμογή της μέσης γραμμής που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, η αρχή της ευθυδικίας σημαίνει μισά μισά, θα πάει στη μέση , δε λαμβάνονται υποψη τα νησιά κτλ, κάτι που δεν ισχύει στη δική μας περίπτωση εδώ γιατί η Κρήτη είναι ένα τεράστιο νησί, εδώ η Μάλτα είναι το 1/100 της Κρήτης και έχει ΑΟΖ. Όταν την ρωτήσανε πως θα αποφασίζει κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην Ελλάδα, αποκρίθηκε πως θα αποφασίζω με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα, όχι το δίκαιο της θάλασσας. Αντιλαμβάνεστε τι γίνεται, είναι η απάντηση σε όλους εδώ τους αγκυροβολημένους εραστές με το διεθνές δίκαιο και ότι εμείς ομνύουμε και προσκυνούμε σα να είναι ιερό σκήνωμα στο διεθνές δίκαιο. Τα μεγάλα κράτη αυτό κάνουν, τι διεθνές δίκαιο κύριε, το διεθνές δίκαιο είναι μια νομολογία για να βάλουν σε μια τάξη κάποια πράγματα. Στη γεωπολιτική που μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο, αν κάποιοι διεθνείς νόμοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το εθνικό συμφέρον μιας χώρας, το αγνοείς! Μπορεί να μας πουν ακόμη και αν επιτεθούν οι Τούρκοι ότι απαγορεύεται κάνετε πόλεμο, θα πάτε να τα λύσετε στον ΟΗΕ, θα περιμένουμε να μας επιτεθούν και να πάμε στον ΟΗΕ; Όχι, θα απαντήσουμε διότι διακυβεύεται η υπόστασή μας, το εθνικό συμφέρον. Το Ισραήλ δεν επιτέθηκε στο Ιράν; Λένε ότι ετοιμάζουν όπλα για να μας αφανίσουν, το λένε οι ίδιοι οι Ιρανοί αυτό, με απόφαση τους από την Βουλή! Όταν εμπλουτίζουν ουράνιο πάνω από το 60% όταν για ειρηνικούς σκοπούς είναι στο 5%, είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν μια βόμβα Χιροσίμας. Φτιάχνουν νέα εργαστήρια με εμπλουτιστές για να εμπλουτίσουν πιο γρήγορα το ουράνιο. Ποιο διεθνές δίκαιο λοιπόν, είναι θέμα επιβίωσης μας».
«Το 2020 ήρθε ο Χαφτάρ στην Ελλάδα, ζητώντας στήριξη και βοήθεια από την Ελλάδα, ξέρετε πάρα πολλά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ιδιαίτερα της ανατολικής Λιβύης έχουν τελειώσει στρατιωτικές σχολές ελληνικές, ενώ υπάρχουν και ελληνικές πόλεις ιστορικά εκεί, με πρώτο τον Μακντάουι, τον ναύαρχο τους που ήταν στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων την ελληνική. Όταν ήταν ο Χαφτάρ στη Βουλή, πήγα στον Μακντάουι, του μίλησα και μου είπε παραπέρα, στα ελληνικά μάλιστα, θέλουμε μια βοήθεια από εσάς και εμείς θα είμαστε σύμμαχοι σας και θα εξυπηρετούμε και τα συμφέροντα σας, γιατί υπήρχε τότε μία διαμάχη για κάτι οπλικά και πυρομαχικά, αστεία πράγματα μπροστά σε αυτά που στείλαμε στην Ουκρανία. Παραπονέθηκε ότι δε μας τα δίνετε παρότι εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα στηρίξουμε τα ελληνικά συμφέροντα θα καταργήσουμε το τουρκολυβικό μνημόνιο. Δεν το κάναμε και τους πλησίασαν οι Τούρκοι. Ήταν κάποια οπλικά και μας λέγανε δώστε τα στην Αίγυπτο και θα μας τα δώσουν γιατί έχουμε άριστες σχέσεις, εμείς δε το κάναμε και αυτό πληρώνουμε σήμερα».